Намирате се в: Начало Новини Пернишка област чака 140 милиона лева за водния сектор
Пернишка област чака 140 милиона лева за водния сектор
Предимството на Пернишка област е, че е първата, която има готов мастер план и структурирана работеща ВиК асоциация, която трябва да го гласува. Мастер планът вече е изготвен от експерти на базата на данни, подадени от ВиК дружеството и от общините в областта. Той е  съгласуван на Областен съвет и е одобрен от МОСВ и от Световната банка. Необходимо е единствено да бъде гласуван на заседание на ВиК асоциацията.

За целта на предстоящата в сряда сесия на ОбС в Перник е необходимо общинските съветници да дадат мандат на кмета на община Перник Росица Янакиева, която е член на асоциацията заедно с кметовете на останалите общини в областта и управителите на ВиК дружествата, да гласува мастер плана. На предишното си заседание общинските съветници отказаха да гласуват мандат на Янакиева с мотива, че не са запознати със стратегическия документ. Мастер планът е на разположение в областната управа и всеки общински съветник, който проявява интерес, може да се запознае с него, увери областният управител Михаил Михайлов.

Ако Перник успее да стане първата област, която гласува своя мастер план, това означава, че той със сигурност ще получи финансиране, тъй като ще бъде включен в националната стратегия като пилотен и веднага щом бъдат отворени европейските програми за новия програмен период, ще сме в готовност за кандидатстване.

Освен това като пилотна област Перник ще спечели две неща:

1. Прединвестиционното проучване и апликационната форма за кандидатстване ще бъдат изработени от Управляващия орган, с което няма да се дават средства за тях.

2. Прединвестиционното проучване и апликационната форма ще са одобрени от областния управител.

За пояснение всички мастер планове за териториите в Р България предвиждат проекти до 2020 г. в размер на близо 16 млрд. лв., а в програмата има 2 млрд.лв. От тук става ясно, че пари в програмата има за 1/8 от проектите и област Перник има изключителния шанс да бъде сред първите с одобрен мастер план, ПИП и апликационна форма.