Намирате се в: Начало Новини Всички областни служби в готовност за грижа за бежанците в Ковачевци
Всички областни служби в готовност за грижа за бежанците в Ковачевци

Хората са настанени при много добри условия в базата, стопанисвана от  "Учебен център". Сградата е пригодена за ученически отдих и обучение и разполага с учебен корпус, кухненски блок с две големи столови и хотелска част. Базата се поддържа и винаги е в готовност да посрещне минимум 100 души, информира директорката на центъра Лилия Петрова. Капацитетът на сградата през зимния сезон е 280 места. Планира се да бъде възстановена отоплителната инсталация, за да се поддържа оптимална температура в помещенията през студените дни, допълни Петрова.

Екип на РЗИ е проверил санитарно-хигиенните условия в сградата, увери представител на институцията. Обектът се контролира непрекъснато и отговаря на всички изисквания. РЗИ ще продължи да осъществява ежеседмичен контрол. ЦСМП е осигурил достатъчно екипи, които да са на разположение на бежанците, увери директорът на центъра д-р Такова. От петък вече са обслужени четирима пациенти. На място при хората постоянно работи и доброволец на БЧК, който е медицинско лице и владее арабски език, информира директорът на БЧК в Перник Наталия Минева. Регионалната структура е изискала от резерва на БЧК адаптирани сухи млека и памперси за 15-те бебета под 1 година, които са настанени със семействата си в центъра. Постоянно полицейско присъствие на място гарантира сигурността на местните хора, увери началникът на сектор Охранителна полиция в ОДМВР Перник комисар Точев. На помощ на четиримата служители от местния полицейски участък са пренасочени и полицаи от Перник  и Радомир. Според комисар Точев бежанците се държат много спокойно и напускат лагера си единствено, за да пазаруват от близкия магазин.

Автобусът с бежанците е пристигнал в НДЕК в петък. Директорът на центъра, кметът на общината и областният управител са били своевременно информирани за това, увериха представителите на отделните институции. След малко в Перник започва поредното заседание на специално сформирания областен щаб, на който ще бъде докладвана актуалната обстановка и ще бъдат разпределени нови задачи.