Намирате се в: Начало Новини Обичани певци пеят за възстановяване на манастира "Св. Арх. Михаил" в гр. Трън
Обичани певци пеят за възстановяване на манастира "Св. Арх. Михаил" в гр. Трън

Идеята за концерта бе подкрепена от областния управител на Перник Михаил Михайлов. Той, както и изпълнителите, са единодушни, че това е само началато на мащабна кампания, която да доведе до възстановяването на манастира "Св. Арх. Михаил" в Трън и на други манастири в околността. Вече има хора, които са заявили готовност да направят дарения за Трънския манастир. Имената на всички дарители ще бъдат вписани в книга, която се изработва по идея на областния управител на Перник Михаил Михайлов и ще стане притежание на манастира.

Това не е първата кампания за възстановяване на ценния културен паметник. От години е сформиран инициативен комитет от родолюбиви българи, които работят в тази посока. Открита е и сметка за дарения, по която вече са постъпвали пари. Строително-ремонтни работи по сградата на черквата се извършват и в момента.

Манастирът “Св. Арх. Михаил” в гр. Трън  е разположен край живописното ждрело на р. Ерма. Когато обикалял по тези места, Алеко Константинов останал толкова впечатлен от красотата и величието на природата, че възкликнал: “Какво, Швейцария ли?”

Светата обител била построена през Второто българско царство. Смята се, че е връстник на Погановския и Одоровския манастир. През Османското владичество манастирът е бил важен културен и просветен център. Сведения за него намираме още при Константин Иречек.

Много легенди и предания витаят по тези земи. Като това за монаха Йосиф и красивата девойка Дарина. За да събере двамата влюбени, Св. Арх. Михаил разсякъл на две скалата и пресушил езерото, което ги разделяло. Явил се в съня на Йосиф и му рекъл: “Твоят път е към

любовта.” Смята се, че тук се е укривал и Апостолът на свободата Васил Левски.

Манастирът  е опожаряван и въздиган отново няколко пъти. Днес от него е запазена само черквата. В нея личат три слоя стенописи, най-старият от които е от 14 - 15 в.

Дарителска сметка за реставрацията на манастира „Св. Архангел Михаил" в гр.Трън:

IBAN BG84STSA93003100256900,

BIC STSABGSF,

БАНКА „ДСК" ЕАД ТРЪН

получател: Община ТРЪН

за Реставрацията на манастира „Св. Архангел Михаил"