Намирате се в: Начало Новини Велоалея в Перник и пътят за София при Драгичево очакват финансиране от държавния бюджет
Велоалея в Перник и пътят за София при Драгичево очакват финансиране от държавния бюджет

Областната администрация в Перник е предложила за финансиране изграждането на три пътни съоръжения - четирилентов път при Драгичево, пътен възел, свързващ двете индустриални зони - край "Стомана" и при "Топлофикация" и пътен възел в с. Големо Бучино към магистралата. Така ще се получи алтернативен път на АМ "Люлин", който ще свързва Югозападна България със София, поясни областният управител Михаил Михайлов на заседание на Обществения консултативен съвет.

38 проектни предложения е подала Община Перник. Сред тях са изграждането на велоалея, благоустрояване на територии в различни квартали, реконструкция на пътища, саниране на сгради и изграждане на игрища за плажен волейбол. Общата стойност на подадените проекти е близо 15 млн. лв.

Община Радомир кандидатства с проекти за изграждане на две спортни съоръжения - спортна зала и плувен колплекс на обща стойност  9 млн. 770 х. лв. и изграждане на сепарираща инсталация и рекултивация на старо сметище за 3 млн. 600 хил. лв.

Община Брезник иска пари от държавата за купуване на сметосъбираща и сметоизвозваща техника и за машина за изкастряне на дървета.

В Трън се надяват да преустроят сградата на бившия строителен техникум в Трансграничен арт център. Стойността на проекта е за 1 млн. 499 хил. лв.

В Ковачевци искат да реконструират водопроводната мрежа и да изградят Етнографски комплекс Лобош.

Земен очаква пари за промяна на статута на Младежкия дом в града в Младежки комплексен туристически център. Общината иска пари и за ремонт на пътя Мурено - Враня - Долна Врабча - Смиров дол. Общата стойност на двата проекта е 2 млн. 615 хил. лв.

Проектите са внесени в Министерския съвет и очакват становище. Междуведомствен съвет начело с министъра на финансите ще оценява предложенията. Изпълнението на проектите и тяхното разплащане трябва да приключи в рамките на финансовата година. Областните управители ще контролират изпълнението на одобрените проекти