Намирате се в: Начало Новини Ученици от Перник изписват с телата си "България"
Ученици от Перник изписват с телата си "България"

Губернаторът призова младите хора и децата от  всички училища на територията на областта, спортните клубове и културните институти да проведат поредица от инициативи под мотото "Силата на България". На призива му за единение в навечерието на празника откликнаха всички учебни заведения, които до 3-ти март ще проведат множество конкурси, изложби, срещи и открити уроци, посветени на празника. Децата пишат стихове и есета, готвят презентации и рисуват. Най-добрите рисунки ще бъдат подредени в обща изложба. Авторите на най-добрите есета и стихотворения ще бъдат наградени. Като част от инициативата на 28 февруари от сградата на 6 СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" ще се развее националният флаг от бели, зелени и червени балони. В Радомир децата ще се запознаят със съдбата на последния знаменосец на Самарското знаме Никола Корчев, който е роден в Долна Диканя. Учениците от СОУ "Д-р Петър Берон" в Перник готвят открит урок по темата за Освобождението на България , специален гост на който ще бъде проф. Олга Стрелкова от Хабаровския университет в Русия. Изложба на възпитаниците на ателие по приложна керамика ще подредят в 9 ОУ "Темелко Ненков". Ученици от ОУ "Св. Иван Рилски" ще рецитират масово стихотворението "Аз съм българче", а в няколко училища в областта, в седмицата преди 3-ти март, вместо с училищен звънец учебните занятия ще започват с химна на България.

Със свои инициативи в рамките на кампанията се включват всички училища на територията на Перник, Радомир, Брезник, Трън, Земен и Ковачевци. Като част от кампанията на Областния управител Михаил Михайлов вече започнаха поредица от спортни състезания по различни видове спорт - волейбол, баскетбол, футбол, тенис на маса, таекуондо, карате и др. Малките танцьори от ансамбъл "Граовче" към ОДК ще вземат участие в тържествения концерт на 3-ти март в Централния военен клуб, организиран от военнородолюбивите съюзи и патриотичните организации в Република България и националната инициатива "Една детска сълза - една молитва".

Децата, които ще се отличат в предстоящите изяви, както и най-активните училища, ще бъдат наградени на общоградското тържество по случай 3-ти март пред Двореца на културата.

Кампанията на Областния управител Михаил Михайлов бе подкрепена от кметовете на всички общини в областта, РИО на МОН, ОДК, Двореца на културата, РИМ, както и от всички спортни клубове в Перник.