Намирате се в: Начало Новини Министър Данов чисти ромските гета
Министър Данов чисти ромските гета

Според него най-напред трябва да се локализират ромските гета в отделните населени места. Там където собствеността на земята е частна или общинска, трябва да се започне поетапно проектиране и изграждане на комуникации и след това на социални жилища, в които да бъдат настанявани ромите.

При това проектантите трябва да се съобразяват с техните етнически навици и традиции, а не да се опитваме да им налагаме нашите, смята министър Данов. Така например въпрос на чест за всеки ром е да притежава добър и гледан кон. "Конят за ромите е като мерцедеса за нас и затова те трябва да имат възможност да го гледат близо до жилището си.", смята Данов.

Този процес според него трябва да бъде съпътстван от работещи икономически решения, които да осигурят заетост на ромите и образование на децата им. Една от възможностите е квалификация на ромите в специалности в сферата на строителството, тъй като в Австрия и в Германия има недостиг на работна ръка в тази сфера. Ако усилията сега се съсредоточат върху подрастващите и тяхното подходящо възпитание, образование и интеграция, това ще даде резултат след 15-20 години, смята министър Данов. В същото време той даде пример с много страни, в които са вложени огромни средства за интеграция на ромските общности и това не е дало резултат.