Намирате се в: Начало Новини Българи от Волжка България гостуваха в Перник
Българи от Волжка България гостуваха в Перник

 В чест на почит и уважение и като заявка за бъдещо ползотворно сътрудничество в полза на хората в област Перник и на българите извън нашата страна областният управител Михаил Михайлов връчи грамоти на акад. Николай Кондрашкин - представител на историко-културен фонд "Волжка България", Анатолий Аринин - представител на културния център "Българско възраждане" и "Българска културна автономия" в гр. Уляновск и Лидия Мавлютова от Чувашката културна автономия. Почетният знак на областния управител и грамота получи акад. Йордан Стоилов Иванов член на Управителните съвети на ООБ, МАБИК и Общобългарския парламент. Областният управител на Перник изпрати поздравителен адрес и почетен знак и на губернатора на област Уляновск Сергей Морозов.

В срещата взеха участие акад. Сергей Иванов  - председател на Организацията на обединените българи /ООБ/ и акад. Владимир Цонев, Борис Николов - председател на Съюза на военноинвалидните кооперации в България, Димитър Дойчинов – Председател на изпълнителния съвет на ООБ в гр. София и почетен председател на Организацията на обединените българи в гр. Перник, акад. Йордан Стоилов Иванов член на Управителните съвети на на Международна академия по българознание, иновации и култура /МАБИК/, ООБ и Общобългарския парламент, поетесата и актриса Тоня Борисова, музикантът Иван Любомиров и др.

Гостите от Русия посетиха още РИМ - Перник и крепостта Кракра.

"Много сме удовлетворени от срещата и от отношението, което областният управител на Перник Михаил Михайлов проявява към съдбата на българите, живеещи зад граница.", коментира почетният председател на Организацията на обединените българи Димитър Дойчинов. Това не е първата среща на Михайлов с българи, живеещи извън България. Той гостува и в сръбския град Димитровград, където бе открит паметник на Васил Левски. Според Дойчинов подобно отношение и съпричастност трябва да се превърне в цялостна държавна политика.                
 

Подготвя се договор за сътрудничество между област Перник и област Уляновск от Русия, където живее голяма българска общност.

alt