Намирате се в: Начало Новини Родолюбието и националната идентичност обсъждаха интелектуалци в Перник
Родолюбието и националната идентичност обсъждаха интелектуалци в Перник

В резултат вече няколко поколения български деца губят усещането за истинските човешки ценности и уважението в националните ни символи.“, каза областният управител Михаил Михайлов. Той подчерта, че в най-тежките моменти в историята ни българският народ е оцелял, обединявайки се около църквата, около училището, читалището- там, където е бил силен духът. Той изтъкна, че дори и в тези трудни години, когато за култура, духовност и спорт най-накрая се мисли, децата на Перник участват във фестивали и конкурси и печелят награди, спортисти постигат победи, с които се гордеем всички ние, учителите дават всичко от себе си, за да постигат и невъзможното в грижата за децата. Той припомни, че хиляди деца от цялата област се включиха в инициативата „Силата на България“.

Подобни срещи са силен ориентир за нашето общество, каза Иван Гранитски. Той представи четиримата академици и обяви, че издателство „Захарий Стоянов“ прави поредното дарение на българска литература, които ще бъдат разпределени между училищата и читалищата в областта от Областна администрация - Перник.

„В България се показа скалата на мира.“, каза акад. Антон Дончев, използвайки символа от култовата „Книга за джунглата“ на Р. Киплинг. Това трябва да ни обедини, допълни той. Ние трябва да започнем да говорим като българи, да имаме националното самочувствие, че сме извървели толкова дълъг път и да имаме стремеж да създаваме нещо за бъдещето. С чувство за хумор той спомена, че преди години многотиражен немски вестник публикувал интервю с него със заглавие: „Светът ще се оправи, когато всички генерали станат жени“. Днес образованието у нас е в ръцете на жените, а това е обнадеждаващо, заключи акад. Дончев.

Празникът 24 май е бил идейно-политическото оръжие на българите през Възраждането. Сега също отправяме с взор надежда към този символ, каза акад. Константин Косев. Акад. Георги Марков призова: „Нека живеем като европейци в България и да си останем българи в Европа.“

„Родолюбие се учи на бабино коляно.“, каза проф. Андрей Пантев и се обърна специално към многото учители, присъстващи на срещата, които според него са основните личности в процеса на отстояването на националната ни идентичност.

От името на Националната инициатива „Една детска сълза – една молитва“, която се реализира под егидата на вицепрезидента г-жа Маргарита Попова и е подкрепена от 50 организации и 20 структури, главният координатор г-н Борис Николов изказа своята благодарност към учителите, читалищните дейци, спортните деятели, които са основните носители на българщината, за защитата на каузата „българското дете“ и проведените над 400 мероприятия за един месец.

С поклон и благодарност към Областна администрация – Перник, той обеща да презентира в цялата страна патриотизма и доказване значението на областния управител в социалния и духовния живот на страната. Има я българщината и вярата и позицията на държавника, защитаващ държавата си, заключи г-н Николов.

В училищата на територията на Пернишка област се работи много по отношение на патриотичното възпитание на децата, изтъкна началникът на РИО на МОН Ваня Коконова и припомни само някои от най-мащабните инициативи през последната година, някои от които се осъществиха по идея на областния управител Михаил Михайлов.

Губернаторът изрази надежда, че подобни срещи ще продължат и в бъдеще с идеята да се обсъдят конкретни идеи и да се търсят пътища за тяхното реализиране.

forum kultura i obrazovanie