Намирате се в: Начало Новини В Перник стартира инициатива за създаването на национална концепция за патриотичното възпитание
В Перник стартира инициатива за създаването на национална концепция за патриотичното възпитание

В нея се включиха съветникът на Президента в областите култура, духовно развитие и национална идентичност Ирина Гъркова, началникът на кабинета на Вицепрезидента Маргарита Попова г-жа Маринела Радева, отец Ангел – протосингел на Софийския митрополит и български патриарх Неофит, представители на общини, академиците Васил Гюзелев, Константин Косев, Георги Марков, проф. Емил Попов, Иван Гранитски, акад. Йордан Иванов, проф. Евгений Сачев, о.р. генерал-лейтенант Кирил Цветков, о.р. ген. Стоян Топалов, о. р. ген. Стоимен Стоименов, о.р. ген Кендеров, Стефан Николов, представители на военно-патриотични и родолюбиви организации, подписали Меморандума „Една детска сълза – една молитва”, представители на браншови организации, учители, бизнесмени, директори на културни институти, читалища и издателства, музеи, представители на синдикатите, целеви организации – БЧК, БЛРС, БТС, интелектуалци, общественици, представители на предприемачеството.

Нужна е национална концепция за духовното възпитание на младите хора, каза от името на патриотичните организации – Евгений Сачев – член на Управителния съвет на Обединените българи за устойчив свят. Участниците във форума се обединиха около идеята, че като резултат от днешната дискусия трябва да бъде подготвен програмен документ с конкретни предложения и инициативи в тази връзка.

„Благодарим на областния управител на Пернишка област арх. Михаил Михайлов за организацията на този форум по една толкова важна тема и за това, което сам прави за възпитанието на децата и младежите с кампанията „Силата на България”, каза Маринела Радева, която прочете поздравителен адрес от името на Вицепрезидента на Република България Маргарита Попова. Поздравителни адреси бяха изпратили и от омбудсманът на Република България Константин Пенчев и Държавната агенция за закрила на детето. Лично бе връчен поздравителен адрес от Асен Пиперков председател на организацията на ПАН европейските ловци.

„Ние сме отговорни за децата си, ние сме отговорни да ги пазим от наши и чужди псевдодобродетели. Ние трябва да защитим традициите и ценностите, изпитани през вековете. Тук е и българската църква. Нека битката ни бъде мъдра и да не подарим духовността си и да заличим бъдещето.” – каза в обръщение главния координатор Борис Николов на патриотичните организации, подписали Меморандума към Националната инициатива „Една детска сълза – една молитва”.

„Трябва да спрем да се самооплюваме и да издигнем сами националното си самочувствие.”, каза акад. Георги Марков. А Иван Гранитски призова политиците да чуят посланията на днешния форум. Във всички моменти на изпитание се обръщаме към историята в търсене на верния път, така трябва да бъде и сега, каза акад. Васил Гюзелев.

„Подготвил съм няколко идеи, които съм нарекъл хапчета срещу опростачването.”, каза с присъщата си емоционалност скулпторът проф. Емил Попов. Според него трябва да се използват повече положителните примери на днешните успели българи, които да бъдат популяризирани сред децата и младежите. Има цял списък от ценни български творци, които трябва да влязат в учебниците и да формират националното ни самосъзнание.  Нужно е задължително художествено образование още от детската градина до студентската скамейка. Музеите и галериите трябва да станат достъпни за всички хора, а творците трябва да получат възможност да ползват европейско финансиране за реализация на стойностни проекти, допълни големият скулптор.

В оживена дискусия участниците във форума поставиха въпроси, свързани със съдържанието на учебния материал, извънкласните занимания на децата, обучението по религия в училище. Началникът на РИО на МОН Ваня Коконова увери присъстващите, че в училищата на територията на областта се работи ежедневно за патриотичното възпитание на децата, които слушат националния химн и издигат националния флаг на всеки празник, посещават важните исторически места и познават българските герои. На срещата присъстваха и шестокласниците от ХVІ ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в гр. Перник с класен ръководител Милена Алексиева. Преди седмица те подариха на областния управител Михаил Михайлов изработена от тях книга „Обичам България, защото…” Копия от книгата областният управител подари на участници в дискусията.

Форумът събра за първи път по този обединяващ въпрос институции, организации и хора от цялата страна.

Всички предложения, идеи и становища, изказани по време на дискусията, ще бъдат систематизирани и копие от документа ще бъде внесено във всички държавни институции, ангажирани с проблемите на патриотичното и духовно възпитание на младите хора – ДЕЦАТА НИ ГО ИСКАТ ТОВА, заключи областният управител на Перник Михаил Михайлов.

 

 deca - patriotizam

 

deca - patriotizam