Намирате се в: Начало Новини Работна среща с ръководителите на териториалните структури на министерства и ведомства в областта
Работна среща с ръководителите на териториалните структури на министерства и ведомства в областта

Областният управител г-жа Бойка Павлова проведе работна среща с ръководителите на териториалните структури на министерства и ведомства в областта във връзка с предстоящите парламентарни избори, както и за да се запознае с приоритетите в дейността на регионалните институции.

Заместник областните управители Кирил Леонов и Галина Никодимова отправиха конкретни въпроси към представителите на няколко от институциите, зададени от кметовете и кметските наместници при среща с областния управител.

Споделена бе тревогата на хората, занимаващи се с животновъдство в областта по повод разпространението на болестта „Син език”. Д-р Татяна Вангелова – директор на Областната дирекция по безопасност на храните заяви, че към настоящия момент болестта е извън територията на област Перник и няма регистриран случай на заболяло животно. Тя подчерта, че това заболяване не е опасно за хората. Във връзка с превенцията, д-р Вангелова информира, че от понеделник (8 септември 2014г.) започва пръскане с инсектициден препарат в общините Радомир и Земен.

Огнян Борисов, директор на РИОСВ заяви, че с някои от кметовете на общини е постигнато съгласие до края на м. октомври 2014г. да се изготви погасителен план за изплащане на отчисленията за изграждане на регионалното депо. До този срок от институцията няма да налагат санкции.

Във връзка с инфраструктурата бяха поставени въпроси и към директорът на ОПУ Румен Сачански. По отношение състоянието на пътя Калотинци – Раянци той поясни, че от 30г. това е един забравен път и информира, че през последните 3г. са вложени повече от 70 000 лв. за ремонтни дейности.            

Г-н Сачански заяви, че за този път трябва да се кандидатства за рехабилитация и че всички институции, от които зависи това, са информирани. Той допълни, че пътят Извор – Лобош - Земен следва приоритетно да се рехабилитира, за което е кандидатствано по Постановление №19 на МС за 2014г., но е получено одобрение само за пътя към Гигинския манастир.

По отношение водоснабдяването на с. Ярджиловци, директорът на ВиК – Перник г-н Каменов заяви, че приоритетно следва да се направят главните клонове в селото и да се въведе в експлоатация довеждащия водопровод. Той заяви, че има изготвен проект от община Перник. В с. Селищен дол трябва да се извърши геодезическо заснемане и ОС да излезе с решение, че предоставя водопровода за експлоатация от ВиК, уточни инж. Каменов.

За всички училища и детски градини в област Перник са осигурени учебници и учебни помагала, както и отоплението за зимния сезон, информира г-жа Росица Симеонова - ст. експерт по професионално обучение в РИО на МОН. До 15 септември ще бъдат осигурени нормални условия за започване на учебния процес в областта.

Г-жа Марийка Минтова - началник Служба по геодезия, картография и кадастър съобщи, че започва изработването на кадастрален план на община Радомир.

Областният управител благодари на участниците в работната среща и отново подчерта, че трябва да се спазват всички законови изисквания за добрата организация и провеждане на изборите за народни представители на 05.10.2014г. Ако има съмнения и информация за неправомерни действия да се реагира своевременно и да бъде запознат областният управител, каза г-жа Павлова.