Намирате се в: Начало Новини Проведе се заседание на Обществения консултативен съвет
Проведе се заседание на Обществения консултативен съвет

Г-жа Павлова запозна членовете на съвета с течащата в момента проверка на водните обекти в област Перник. Междуведомствена комисия в 16 членен състав, с председател Зам.-областен управител Кирил Леонов, инспектира хидротехническите съоръжения в периода 13-21 октомври 2014 г. и проверява дали са отстранени нарушенията, констатирани през пролетта.

В заседанието участва и д-р Евлогиев – директор на МБАЛ „Рахила Ангелова”-Перник. Той представи ситуацията в болницата към днешна дата и спешната нужда от закупуване на нов апарат в Микробиологията. Д-р Евлогиев настоя общините да вземат активно участие и да инвестират в болницата, за да запазят своите акционерни дялове. Тенденцията – Министерство на здравеопазването да е почти единственият инвеститор, води до увеличаване на собствеността му и е напълно възможно МБАЛ „Р.Ангелова” да се окаже първата областна болница собственост на държавата. Той изрази опасение, че по този начин скоро можем да се окажем и без многопрофилна болница в цялата област.

Кирил Владимиров – представител на Инициативния комитет за волейболна слава на Перник, даде предложение за „Почетни граждани на Перник” да бъдат обявени Тодор Симов и посмъртно Нели Чакърова. Тодор Симов е заслужил майстор на спорта, заслужил треньор, заслужил деятел на физкултурата. Обявен е за най-добър разпределител в света /Москва, 1952 г./. Участва във всички големи първенства – европейски, световни и олимпиади. Нарежда се на 6-то място по принос към българския волейбол за всички времена. За големите му заслуги към волейбола и по повод на неговата 80-годишнина е награден с орден „Стара планина” – първа степен. Нели Чакърова /1934-2009/ е една от най-добрите пернишки волейболистки за всички времена, заслужил майстор на спорта. С отбора на „Миньор” Чакърова е 5-кратна републиканска шампионка, пет пъти е сребърна медалистка и 4 пъти носителка на бронзов медал. През 1955 г. печели Купата на България. Предложението двамата големи спортисти да бъдат обявени за „Почтни граждани на Перник” се прие единодушно за внасяне в Общинския съвет.

По време на заседанието на Обществения консултативен съвет се включи и г-н Методи Стоилов, председател на РОС „Купате”. Той запозна присъстващите с жилищните проблеми на ромската общност в Перник. Областният управител пое ангажимент да му бъде изпратен протокол на срещата, проведена от нея с ромски организации, където подробно е дискутирано възможно решение на казуса.

Областният управител на Перник г-жа Бойка Павлова благодари на присъстващите и напомни, че съветът е отворен за всички представители на гражданското общество в Перник. За Администрацията е важно още повече граждани да се включат в Съвета и гласът им да бъде чут.