Намирате се в: Начало Новини Поздравителен адрес за деня на гр.Перник от Областния управител Бойка Павлова
Поздравителен адрес за деня на гр.Перник от Областния управител Бойка Павлова

Pernik-church-St-Ivan-RilskiУважаеми съграждани,

УВАЖАЕМА Г-ЖО ЯНАКИЕВА,

За мен е чест да Ви поздравя за празника на град Перник и деня на нашия покровител и покровител на миньорите - Свети Иван Рилски! Ние, перничани, имаме с какво да се гордеем! Макар и често пренебрегвани и незаслужено подценявани, днес отново нека си припомним, че най-ранната история на Перник започва още преди 8000 години. Земите ни са наследници на древния тракийски град Адева, който е бил основан тук 6000 години пр.Хр. Ние сме потомци на легендарния воевода Кракра Пернишки, който два пъти спира настъплението на византийския император Василий II Българоубиец към Сердика.

И не само хилядолетната история е повод да се гордеем, че сме перничани! Именно в нашия град е светнала първата електрическа крушка в България, тъй че дори и на шега можем да кажем, че с нас идва светлината.

Няма да ми стигне времето, за да изброя всички достойни перничани, които съвремието ни е дало на България. Успехите ни в спорта – волейбола, борбата, щангите, футбола, леката атлетика, баскетбола; успехите ни в инженерните науки, в творчеството – те са наистина много! Вярвам, че всеки от нас дава и ще продължава да дава максимума от себе си, за да ги популяризира. Защото имиджът на града ни трябва да се гради от всеки от нас! А ние имаме какво да покажем.

Историята на Перник ни дава силата да сме уверени, че можем, че сме достойни българи. Наша отговорност е да предаваме тези успехи и познания на децата си. За да растат и надграждат нашият роден град.

Пожелавам на перничани здраве, благополучие и щастие!