Намирате се в: Начало Новини Областният управител на Перник настоява за финансиране реставрацията на черквата в с. Мещица
Областният управител на Перник настоява за финансиране реставрацията на черквата в с. Мещица

Църква с.Мещица 2Черквата „Св. св. апостоли Петър и Павел” е построена през 1870-71 г. от майстор Стойо Йовкович. В интериора й има стенописи, изографисани от Евстати Димитров от 1872 г. Тя е обявена за архитектурно-художествена недвижима културна ценност. Последният ремонт е правен през 1926 г. През тази година стенописите са прерисувани от Илия Зографски. Тогава са подменени и прогнилите обтегачи с метални релси с планки отвън, което вероятно запазва целостта на черквата при последното земетресение. Преди три години беше открадната камбаната на храма. Възстановяването й с нова стана с дарения на миряни.

Областният управител на Перник г-жа Бойка Павлова пое ангажимент да внесе в Министерство на културата проекта за реставрация. Той е изготвен от реставратор Стефко Аенски, по искане на кмета на с. Мещица Деян Станимиров и свещеник Борис Котев. Проектът вече е съгласуван с министерството. Областна администрация Перник активно ще настоява за финансирането му, за да не се прекратяват строително-ремонтните дейности, течащи в момента. Самата реставрация би могла да бъде реализирана и на етапи, в зависимост от финансовите възможности. Общата стойност на проекта за реставрация е 83 500 лева.