Намирате се в: Начало Новини Областният управител на Перник Ирена Соколова връчи грамоти на студенти-участници в конкурс за есе
Областният управител на Перник Ирена Соколова връчи грамоти на студенти-участници в конкурс за есе

 

Студентка от ЮЗУ спечели I награда в конкурса за студентско есе „Насилието над жените – моето не”, обявен от народния представител от ПП ГЕРБ Даниела Савеклиева.
Министърът на вътрешните работи доц. д-р Веселин Вучков и областния управител на Перник Ирена Соколова връчиха наградите на най-добрите в конкурса за студентско есе „Насилието над жените – моето не”. Инициативата на народния
представител от ПП ГЕРБ Даниела Савеклиева е по повод 25 ноември – Международния ден за елиминиране на насилието срещу жените. Темата предизвика интереса на над 40 студенти от от висшите учебни заведения в Благоевград, които се включиха в надпреварата. Есетата бяха оценени от тричленно жури с председател проф. Антони Стоилов - декан на Филологическия факултет към ЮЗУ "Неофит Рилски".

На първо място бе класирана Борислава Стоянова, студентка по право в ЮЗУ. 
Авторите на най-добрите три есета получиха парични награди и грамоти. За всички участници поощрителната награда е посещение на Народното събрание. Eвродепутатът Мария Габриел награди автора на най-доброто есе с посещение на Европейския парламент в Брюксел. 
„Много са причините, които ме накараха да съсредоточа общественото внимание към тази тема, най-важната обаче е мълчанието - на
институциите, на жертвите, на всеки един от нас по този проблем”, каза Даниела Савеклиева по време на награждаването. Тя представи пред събралите се стряскащите данни, защото според нея не трябва да се забравя. „Всяка четвърта българка е жертва на домашно насилие, 60% от инцидентите се случват в къщи, жените между 20 и 24 години са в най-голям риск да станат жертви на насилие, всяка година повече от три милиона деца са свидетели на насилие у дома"
Госпожа Соколова приветства участниците и ги поздрави за готовността им да участват в обществения дебат по тази толкова интимна тема, защото домашното насилие е много личен, но и обществен проблем и е важно да го извадим от графата с теми табу. С пожелание за запазване на активната гражданска позиция и високата чувствителност към обществено значимите проблеми, г-жа Соколова връчи на участниците специални грамоти.