Намирате се в: Начало Новини Областният управител на Перник организира среща за обмяна на добри образователни практики
Областният управител на Перник организира среща за обмяна на добри образователни практики

 rollmann 1 2 С активното посредничество на г-жа Ирена Соколова - областен управител на Перник две  големи шивашки предприятия - С.У.П- България ООД, Перник и "Пирин-Текс", Гоце Делчев обмениха идеи, добри практики и споделиха намерения относно професионалната подготовка на кадрите си. 

Срещата бе организирана във фабрика "Пирин-Текс" по покана на собственика Бертрам Ролман и в нея се включиха още заместник областният управител на Перник Илинка Никифорова и директорът на С.У.П- България ООД Димитрина Лазова.

Срещата бе заявена като належаща предвид нуждата и на двете предприятия от добре подготвени професионалисти и влизането в действие на новия закон за професионално образование и обучение.
От 6 години фабриката на Ролман подготвя кадри за своето производство в специално създадения на територията й професионален обучителен център, в който се включват за обучение ученици, отпаднали от образователната система, желаещи да научат занаят и да придобият диплом за завършено средно образование.
Моделът на С.У.П- България ООД,  по-известна като „Блу Пойнт”,  е да наема в производствената си дейност  ученици, завършили Професионалната гимназия по облекло и туризъм в Перник, като от тази учебна година  във фабриката започва и провеждането на ежеседмичните и годишните професионални стажове на гимназистите. 
Съвместно с директора на ПГОТ е предвидено в учебния план на учениците да се включва и ушиването на бански костюми, а преподавателите по производствени практики и по технология от гимназията да използват активно производствения терен на фабриката. 
"Срещата бе изключително полезна, тъй като даде шанс на директорите на двете предприятия да обменят опит и различни производствени практики, както и да споделят нови идеи за развитие. Бих искала шивашкия бранш в Перник да продължи да се развива успешно, а учениците ни да имат възможно най-качествената подготовка." заяви Ирена Соколова.