Намирате се в: Начало Новини Положителен резултат от преговорите на областният управител Ирена Соколова с ръководството на БДЖ
Положителен резултат от преговорите на областният управител Ирена Соколова с ръководството на БДЖ

 След провеждането на активни преговори на областния управител на Перник г-жа Ирена Соколова с ръководството на БДЖ се постигна решение относно броя на линиите, които трябва да бъдат спрени. Списъкът с първоначално предложените за спиране влакове ще бъде редуциран и броят на преустановените линии ще бъде само 2, а на тези с частична промяна и сезонно ограничение в маршрута -4.  

След съвместното и подробно разглеждане на данните  и съобразяване с критериите за спиране на влакови композиции и тяхната рентабилност, предварителният списък беше съкратен до минимум. Корекция в изпълнението на направлението Перник-София и София-Перник ще има само в най-ненатоварените часове, когато рентабилността на композициите е под 30%: Крайградският пътнически влак от София за Перник, който заминава в 07:30 ч. и крайградският пътнически влак от Перник за София, който заминава в 11:00 ч. и се движи само в делнични дни.

 

Ирена Соколова изтъкна, че ще се съобрази с настоящото състояние и възможности на БДЖ , но подчерта, че най-важният аргумент в настоящите преговори е осигуреността с подходящ и навременен ЖП транспорт за пътниците от Перник и областта. 
От своя страна директорът на БДЖ Владимир Владимиров заяви желанието на дружеството да работи съвместно с областите и общините  за по-точно съобразяване на графиците на движение с нуждите на гражданите и за максимално удобство при свързването на ЖП транспорта с градските транспортни схеми. 

Областният управител изтъкна факта, че над 70% от жителите на град Перник и на област Перник като цяло работят и учат в София и съответно в Благоевград и след това се пътуват обратно до домовете си. Нуждите на жителите на Перник и областта са различни и поради тази причина градът ни не може да бъде сравняван с другите райони в страната.