Намирате се в: Начало Новини Ирена Соколова: „Иска ми се повече българи да станат съпричастни към традицията на Сурва”
Ирена Соколова: „Иска ми се повече българи да станат съпричастни към традицията на Сурва”

„Иска ми се повече българи да станат съпричастни към традицията която Международеният фестивал на маскарадните игри „Сурва” представя. Той e един от най-авторитетните в България и на Балканите фестивал, който представя живия колорит на областта ни.” Това заяви областният управител на Перник Ирена Соколовапо време на пресконференция, посветена на XXIV-ия Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“, провела се в Министерството на културата.

„Нашето желание е да поддържаме социалното сближаване, да насърчаваме чувството за идентичност и отговорност, да създадем приемственост в традицията и обхващане на всички възрастови групи“, каза още Соколова. Тя изтъкна, че фестивалът в Перник се провежда вече 49 години. „Той започва като „зимен карнавал”, преминава през фазите национален фестивал, фестивал с международно участие, международен фестивал. Днес той е мащабна културна проява на световно равнище. Изключително горда съм, че този фестивал се провежда именно в Перник”, заяви областният управител.

Пресконференцията завърши с ритуално сурваркарско изпълнение на групата от с. Долна Секирна, която поздрави всички присъстващи. Ирена Соколова получи от тях подарък - специално изработен керамичен сурвакарски звънец.1012976 762953470442195 5713857560374871870 n