Намирате се в: Начало Новини Всички предложения на директори за приема през 2015/2016 ще бъдат приети
Всички предложения на директори за приема през 2015/2016 ще бъдат приети

Всички предложения, дадени от директорите на училищата на територията на област Перник, за държавния план-прием след 7 и8 клас през 2015/2016, ще бъдат приети. Това стана ясно след провеждането на първото заседание на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие, на което беше разгледана темата.

 

Подкрепянето на професионалното образование е държавен приоритет. Перник, за разлика от повечето други региони в страната се отличава с план-прием, които дава сериозен превес на професионалното пред общото или профилирано образование. Средно предложените паралелки в държавните и общински училища са разпределени 67% в професионалното образование и 33% в общото образование.

 

След завършен 7 клас образователните паралелки са 47% от общия брой и са разпределени предимно в Гимназия с преподаване на чужди езици „Сомеон Радев”, ПМГ „Христо Смирненски” и други училища, които имат традиционен прием след 7 клас. Останалите 53% са за професионалните гимназии.

 

В предложенията за изминали години, както и в тазгодишните заложени в план-приема, броят на учениците завършили 7 клас е по-голям в сравнение с броя на местата в паралелките. За да участват в класирането, възпитаниците трябва положат успешно приемните изпити по Български език и Математика, което е свързано със проверка на способностите им. Това е причината баланса при приема, на избралите да кандидатстват след 7 клас, да бъде положителен. Средно 650 са били учениците, положили успешно изпитите и участвали в класирането през миналите години. За всички от тях са били осигурени места.

 

Предложенията за приемът за след основно образование е следния – 73% от предложените места са по професии и 27% са по профили.

 

„По-сложно е балансирането на план-приема след завършено основно образование, тъй като се предлагат повече паралелки, от колкото е броя на завършващите учениците. Когато има повече места се дава по-голям избор на учениците да изберат паралелка, в която да кандидатстват и да се запишат, за да продължат своето обучение. Поради това, не се предвижда намаляване на броя им. „ допълни началникът на РИО Ваня Коконова.

 

На заседанието бе засегната и темата за връзката между бизнеса и училищата. Чрез нея ще бъде предоставена възможността на учениците да придобият необходимия опит по специалността, която изучават.