Намирате се в: Начало Новини Представители на Министерството на културата на среща в Областна администрация
Представители на Министерството на културата на среща в Областна администрация

Областният управител на Перник Ирена Соколова се срещна с представители на Министерството на културата.

Те обсъдиха календара на настоящите и бъдещи културни събития, отминалия XXIV Международен фестивал на маскарадните игри „СУРВА”, както и развитието на културните институти и читалищната дейност в областта.

„Културният живот в област Перник е наситен и изпълнен с различни прояви, има своята специфика, уникалност и в голямата си част е свързан, разбира се с културното ни наследство и традиции" заяви Соколова.

Предствителите на двете ведомства обсъдиха богатото историческо наследство и културно разнообразие на областта, нуждата от опазване, което е съществено за съхраняването на националната идентичност на населението, връзката му с територията и традиционната култура. С особена важност за Перник и региона се явява именно народният обичай “Сурва”.

„Перник е динамично развиваща се област, насочена към постигане на ефективна и конкурентна икономика и по-добър жизнен стандарт за цялото население. Радваме се, че поддържате такова високо ниво на съвместимост между културни традиции и съвремнно културно развитие” споделиха от Министерството на културата.

На срещата бяха обсъдени начинът, сроковете и форматите за участие на групи от област Перник в националните и международни фестивали, чиито съорганизаор е Министерство на културата.

IMG 20150130 103354