Намирате се в: Начало Новини Николай Нанков разясни пред перничани Националната програма за енергийна ефективност
Николай Нанков разясни пред перничани Националната програма за енергийна ефективност

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков запозна жителите на Перник с възможностите, които им дава Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Той беше в Перник по покана на областният управител Ирена Соколова.

Пред близо 150 домоуправители в зала „Панорама“ в Перник Нанков разясни основните изисквания за кандидатстване по програмата, както и ползите от нея. „Програмата за енергийна ефективност ще осигури икономия на топло и електроенергия и ще доведе до повишена експлоатационна годност на конкретните имоти. В рамките на програмата, при необходимост, ще бъде извършено и конструктивно укрепване на сградите. Всичко това ще гарантира една по-добра и модерна градска среда“, каза Николай Нанков. Той подчерта, че програмата включва и саниране на общите части на сградата.

„Стартираме с 1 милиард, което ще е само началото. В момента тече информационна кампания, чиято цел е да запознае гражданите с детайлите от програмата“, заяви той. По повод притесненията, свързани със създаването на сдружения, които да кандидатстват за енергийната помощ, Нанков изтъкна, че те са плод на политически спекулации. „Сдружението се създава само и единствено за целите на проекта и ще съществува до приключване на гаранционните срокове на извършените дейности. Това сдружение не осигурява никаква финансова или вещно-правна тежест за участващите в него“, каза още той. По думите му принципът първи по време, първи по право е най-справедлив, тъй като по този начин средствата ще достигнат до тези, които най-бързо и отговорно са подходили към предоставената им възможност.

На дискусията присъстваха още народния представител от ГЕРБ д-р Вяра Церовска, кметът на Перник инж.Иван Иванов, кметовете на градовете Радомир, Трън и Брезник.

IMG 20150209 175413

IMG 20150209 174051