Намирате се в: Начало Новини Областна администрация Перник изисква непрекъснат контрол над изпускането на язовирите в областта
Областна администрация Перник изисква непрекъснат контрол над изпускането на язовирите в областта

Контролираното изпускане и постоянно следене на обема на язовирите бе основна тема на днешното заседание на Оперативната група за бързи реакции при зимни условия.

 

"На територията на областта всички язовири са под наблюдението на кметовете и ползвателите и всички водни обекти разполагат с ниво на свободни обеми. През миналата седмица на територията на Община Брезник са били наводнени мазетата на няколко къщи, но причина за това е високото ниво на подпочвените води. Къщите на жителите са отводнени в кратък срок.", това заявиМарио Картулев – началник сектор ПКД в Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението” Перник.

 

Във връзка с изискан доклад от Областния управител за състоянието на ВиК сектора, както и за язовир "Студена" директорът на ВиК Перник инж. Витанов подчерта, че язовирната стена към момента е в добро състояние, като подлежи на редовна рехабилитация. Той уточни, че участъкът след язовирната стена от 500 метра, се почиства редовно от дружеството, както е указано по нормативни документи, но след него почистването и укрепването на коритото на река Струма е задължение на общините.

 

С цел придобиването на по-подробна информация, прилагане на навременни мерки и създаването на по-голяма сигурност в сектора предвид климатичните условия Областният управител насрочисвикването на разширен съвет по темата на 12.02.2015г. от 11:00 часа в заседателната зала на областна администрация.

 

В рамките на следващата седмица Соколова предвиди посещение на всички водни обекти и съоръжения в областта.

 

Чавдар Димитров от ОД на МВР докладва, че за периода от 03-10 февруари разкритите престъпления на територията на Областта са седем на брой, едно от които е кражба на МПС. Уведоми и за инцидент с нападение над служители на МВР в заведение в квартал Изток.

 

Заместник областният управител Валентин Димитров апелира патрулиращите полицаи да бъдат бдителни за възрастни и бездомни хора с оглед настоящото застудяване и заледяване.

 

Директорът на регионална дирекция „Социално подпомагане” Ивайла Касърова информира за лице, регистрирано като бездомен и освидетелстван с психично заболяване. От дирекцията за запознати с този случай, като към момента е изискана помощ от Специализирана болница по белодробни заболявания за настаняването му през следващите по-студени дни, тъй като всички останали институции са със запълнен капацитет.

 

ЧЕЗ докладва за претърпени повреди и временно спиране на тока на 06.02 на територията на Община Трън, в село Студена, село Кралев дол причинени от снега и зимните условия, както и на 07.02 в квартал Тева, поради проблем със захранващия кабел.

 

Д-р Валери Симеонов – директор на ЦСМП съобщи за 501 позвънявания на телефон 112, като осем от тях са били фалшиви. Извършени са осемдесет и девет амбулаторни прегледи във филиалите на територията на град Перник и е регистрирано едно ПТП.

IMG 20150210 100352