Намирате се в: Начало Новини Ирена Соколова: „С подходящата мотивация можем да върнем желанието на учениците да учат”
Ирена Соколова: „С подходящата мотивация можем да върнем желанието на учениците да учат”

Областният управител на Перник Ирена Соколова участва в дискусия на тема „Как да мотивираме учениците да учат“. В дискусията се включиха преподаватели и директори от различни региони на страната, хора на науката и изследователи на проблема от Химикотехнологичен и металургичен университет и Българска Академия на науките. Инициатор на събитието бе Самуил Шейнин директор на Професионална гимназия по техника и строителство „Арх. Йордан Миланов”, като поставената от него цел бе да се дадат предложения за действия, които по подходящ начин да стимулират интереса на учениците към активно включване в учебния процес.

„Ученето е дейност като всяка друга и трябва да съумеем съобразно възрастта на учениците да намерим подходящия начин да ги въвлечем в нея. Умението да изкушиш младия човек с дисциплината, която преподаваш е привилегия на най-добрите учители и тях запомняме за цял живот. Училището се превръща в харесвано място, а ученето в желан процес, когато ученикът осъзнае престижа на това да си знаещ и подготвен. Поели сме ангажимента да бъдем до децата в тяхната ранна възраст и това ни задължава да намерим най-подходящия начин да ги мотивираме, за да придобият възможно най-много знания и опит, “ каза Областният управител на Перник Ирена Соколова. Тя обясни, че съвременните методики на обучение предлагат различни варианти на мотивация, които трябва да бъдат прилагани и в българските училища и не винаги става въпрос за научаване на фактология, а по-скоро за усвояване на умения за намиране, натрупване и правилно използване на информацията.

В дискусията, която продължи повече от три часа участваха Пенка Иванова Директор дирекция към МОН , заместник-кметът на Перник Румяна Гьорева, началникът на Регионалния инспекторат по образование Ваня Коконова, началникът на РИО София Илонка Славчева и др.