Намирате се в: Начало Новини Днес почитаме паметта на Апостола
Днес почитаме паметта на Апостола

Vasil Levski portrait

Днес 19 февруари отбелязваме 142 години от гибелта на гения на националната ни революция Васил Иванов Кунчев. Последните му думи „Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството” до ден днешен ехтят в умовете на българския народ.

Левски се е родил и живял в свят, в който доброто и лошото, страхът и надеждите, успехите и провалите са си съжителствали, свят, в който желанието за промяна е било много силно, но в същото време никой не е предлагал как това да стане бързо и успешно.

Именно ние трябва да преоткрием магията на Апостолското обаяние, да оценим способността му да разбира еднакво добре и богатия и бедния, и търговеца и селянина, и учения и неграмотния – едно изключително ценно качество, позволило му да намери най-ефективното средство за превръщането на роба в борец за народна правда.

Укрепвайте и защитавайте честта си по примера и достойнството на великите ни предци, опирайте се на традициите и заветите, ползвайте се от уроците на историята за благото на обществото и държавата!

Защото, ако се научим да гледаме на настоящето си през очите на Апостола, препятствията, които срещаме по пътя си напред няма да изглеждат толкова непреодолими, а мечтите ни за един по-справедлив и хуманен свят ще станат напълно достижими, защото всичко зависи от нас и е в нашите собствени ръце!