Намирате се в: Начало Новини Областна администрация представя изложба посветена на 3-ти март
Областна администрация представя изложба посветена на 3-ти март

 

Днес Областна администрация Перник съвместно с Регионалния исторически музей представиха изложба под надслов „Борба, дейци, безсмъртие”, по повод 137 години от Освобождението на България.

 „Експозицията, която откриваме днес е специална, тъй като тук можем да видим експонати от фонда на Регионалния исторически музей в Перник, които разказват за подвига на участници в Руско-турската освободителна война от област Перник. За първи път експонати от регионалния музей биват представяни на изнесена сцена и за мен е чест да съм част от това събитие!
3-ти март е дата, която всеки българин носи в сърцето си. От тази сакрална дата започва историята на нова България, след мъчителните пет века под турско иго. Подвигът на героите, отдали живота си за свободата на родината, е постоянен извор на национално самочувствие. Днес, тук има много млади хора и аз се надявам, че разглеждайки експозицията отново ще изпитате това чувство  на гордост, че сте българи.” откри изложбата Областният управител Ирена Соколова.

 На всички гости на изложбата бяха подарени и поставени значки с трикольора на Република България, като символ на държавността и български дух.

„Благодаря на Областна администрация за подкрепата и реализирането на тази изложба. По този начин, в навечерието на 3-ти март, имаме възможност да предадем народния дух, за възстановяване на българската държавност” каза Емилия Велинова директор на Регионалния исторически музей – Перник.

 В изложбата са представени копия на документи от архивите на национал-революционерите Иван Соколов и Симо Соколов, както и копие на Манифеста за обявяването на войната. В специални витрини са експонирани ордени и медали на опълченеца Тодор Стаменов от село Калища и вещи, принадлежали на архимандрит Зиновий.

 След изложбата Областният управител покани абитуриентите от област Перник, на среща-разговор в конферентната зала на Областна администрация, където с лични мнения и примери, зрелостниците продължиха заложената отечествена тема и изведоха идеята за героизма като водеща.

 Изложбата ще бъде разположена в атриума на Областна администрация от 23 до 26 февруари.

IMG 20150223 111508

IMG 20150223 110836