Намирате се в: Начало Новини Областният управител на среща с абитуриенти от област Перник
Областният управител на среща с абитуриенти от област Перник

В навечерието на 3-ти март – Националния празник на Република България, Областният управител Ирена Соколова покани абитуриенти от Област Перник, на среща-разговор с мото „Принадлежност, родина, безсмъртие”. В конферентната зала на Областна администрация, повече от час и половина, зрелостниците изразяваха своите лични мнения, възгледи и преживявания свързани със собственото им осъзнаване по темата.

 На срещата присъстваха и участваха, заместник областните управители Илинка Никифорова и Валентин Димитров, директори и учители от училищата в областта, заедно с над 60 ученици завършващи тази година средното си образование.

 „Радвам се, че имам възможността да се срещна с вас преди Националния ни празник 3-ти март и точно в този миг, когато сте на прага на училището, почти затварящи неговата врата зад гърба си, моментът, в който избирате пътя, по който ще поемете. Въпрос на личен избор е, какви действия ще предприемете след завършването си, важното е избраното да ви носи удовлетворение. Има един избор, обаче който всеки от вас трябва вече да е направил и той е принадлежността, чувството за единение и емоционалното свързване с родината.” с тези думи започна дискусията Ирена Соколова.

 Учениците активно участваха в обсъждането на множеството теми, които се породиха след началото, като сред тях бе и тази за родината. Всеки от тях представи свето виждане и разбиране за понятието „Родина”. В процеса на дискутиране бе поставен и въпросът, за предстоящия избор на обучение на зрелостниците. Те заявиха стремежа си да продължат образованието си и да се реализират на родна земя. Мнението им е, че с оставането си в България, ще допринесат много повече за нейното развитие и просперитет. Гордостта, достойнството, даряването, ценностите и религиозното самосъзнание, бяха все теми избрани от младите хора като значими и вълнуващи ги.

На срещата бяха споделени много лични истории и много намерения за бъдещето, едно от които бе заявеното желание за последващи подобни срещи и дискусии между възпитаниците на училищата в областта и Областния управител.

IMG 20150223 120525

IMG 20150223 112722