Намирате се в: Начало Новини Областният управител взе участие в урок по родолюбие
Областният управител взе участие в урок по родолюбие

Днес Областният управител Ирена Соколова взе участие в урок по родолюбие,традиционно организиран от Регионалния исторически музей/РИМ/ – Перник и под надслов "Борба, дейци, безсмъртие".

Урокът бе проведен в сградата на музея пред над 80 ученици от V клас и X клас на СОУ с разширено изучаване на чужди езици "Д-р Петър Берон" и V-то СОУ "П.Р. Славейков".

„500 години България е била под турско иго и Трети март е една от най-значимите дати за всички българи. Именно на този ден, ние отдаваме заслужената чест на велики българи като Васил Левски, Христо Ботев, Георги Бенковски и още много родолюбиви техни събратя, дали живота си в името на свободата. Благодарение на тези хора, ние сме получили възможността днес да бъдем свободни, да очертаваме с ясни линии, картата на България. Нашата България, нашата Родина!” започна урока Соколова, след което закачи значка с трикольора, на всички деца в залата.

Разказите за подвизите на бранителите по време на Освободителната война продължи Иван Ерулски от РИМ - Перник, като основно бе представено участието на опълченци от Пернишка област. Урокът завърши с филм, изготвен от дружество „Традиция”, представящ документи и факти от миналото свързани с темата. IMG 20150224 125704