Намирате се в: Начало Новини Областният управител проведе превантивна среща във връзка със състоянието на язовир Студена
Областният управител проведе превантивна среща във връзка със състоянието на язовир Студена

 

Областният управител Ирена Соколова организира спешна работна среща с директора на ВиК Перник Иван Витанов с цел проследяване състоянието на язовир Студена след обилния снеговалеж и последващото снеготопене.

 На срещата присъстваха още заместник областният управител по сигурността Валентин Димитров, главният секретар на Областна администрация Цветана Пиралкова и секретарят на Областния съвет по сигурност Петко Петков.

 „Към момента язовир Студена се изпуска с максимална скорост като се цели достигане на обем от 15 млн. куб.м., с оглед да поеме по-големия приток на вода. Нивото на водоема се следи ежеминутно. Изпуска се контролирано и няма никаква опасност от преливане” заяви Витанов.

 Във връзка с писмо на министъра на Околната среда и водите, относно създаване на организация и спешно предприемане на всички необходими превантивни действия за предотвратяване на потенциалния риск от наводнения в страната, недопускане възникването на бедствени ситуации и риск за човешкото здраве, вследствие на предстоящото пролетно снеготопене, на срещата бе обсъдено и състоянието на всичките 29 водоема, намиращи се на територията на Област Перник. С издадена заповед от Областния управител до края на петъчния ден са известени собствениците на водни обекти – кметове на общини, ХТР Перник към „Напоителни системи” ЕАД, Областно пътно управление /ОПУ/ и ползвателите на водоемите, да бъдат предприети належащи, незабавни мерки за осигуряване сигурността на жителите на територията на областта. Осигурено е 24 часово дежурство за наблюдение на язовирите и регулярно се докладва за състоянието им.

IMG 20150313 160628

IMG 20150313 170244