Намирате се в: Начало Новини Министърът на образованието и науката на среща при областния управител
Министърът на образованието и науката на среща при областния управител

Министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев проведе среща при областния управител на Перник.

На срещата в Областна администрация присъстваха още народните представители д-р Вяра Церовска и д-р Валентин Павлов, председателят на Синдиката на българските учители д.ик.н. Янка Такева и заместник кметът по образованието Румяна Гьорева.

Една от водещите теми в разговора бе новият закон за предучилищно и училищно образование и нуждата от нов модел на взаимоотношения между училищните партньори; учители-ученици-родители-общество.

В разговора се засегна и темата от наскоро провелата се II-ра национална конференция ”Иновативните методи и практики в използването на информационни и комуникационни технологии в учебния процес”.

На срещата акцент бе поставен върху връзката между бизнеса и професионалната подготовка в училищата и това как чрез нея може бъде предоставена възможност на учениците да придобият необходимия опит по специалности, нужни на бизнеса в региона.

Областният управител изтъкна, че Перник, за разлика от повечето други региони в страната се отличава с план-прием, които дава сериозен превес на професионалното пред общото или профилирано образование.

Друга обсъдена тема бе и тази за подходящите начини и подходи за стимулирането на учениците да посещават учебните занятия и да се включват в извънкласни дейности, които ще допринесат за реализацията им в бъдеще.

Дискутирани бяха и прилаганите иновативни методи за обучение в училищата в Перник и областта.

IMG