Намирате се в: Начало Новини Ученици от пети и шести клас ще представят таланта си в областен конкурс „Академия за мода”
Ученици от пети и шести клас ще представят таланта си в областен конкурс „Академия за мода”

Ученици от пети и шести клас, от всички основни и средни училища в област Перник, ще представят своя талант в областен конкурс за изработване на скици на модели за облекло „Академия за мода”.

Целта на конкурса е чрез творчеството и красотата, която сами ще създадат, децата да възпитат у себе си усет към естетичното, да развият сръчността си и да формират трудови навици, да усвояват умения за работа в екип. Предвидените дейности ще помогнат на учениците да изразят своето собствено виждане и уникалност.

Участниците в конкурса ще се състезават в пет категории – облекло за училище, за отдих и туризъм, за празник, за бал и бански костюм.

По отличените скици ще бъдат изработени дизайнерски модели във фабриката партньор и с активното участие на ученика създал модела, които ще се представят на модно ревю до края на месец май.

Инициативата е по идея и под патронажа на областния управител на Перник Ирена Соколова, като се реализира с подкрепата на С.У.П. България ООД, Регионален инспекторат по образованието и Център за кариерно ориентиране – Перник.

"Големият смисъл на тази Академия е да стимулира и подкрепи учениците да мислят творчески и да се научат да изработват нещо с ръцете си. Усвояването на сръчности и умения става с пряка работа, с докосване до материалите, с проба и грешка. Ако не научим децата в ранните си години да изработват сами някакъв реален продукт и да натрупат реален опит после определено е по-трудно", каза Соколова

Финалната церемония по връчване на наградите ще се проведе на 27 април от 14:00 часа, в Обединен детски комплекс Перник.