Намирате се в: Начало Новини Стартира третата глобална седмица за пътна безопасност
Стартира третата глобална седмица за пътна безопасност

С пресконференция бе стартирана третата глобална седмица за пътна безопасност на ООН в Република България с мото „Спаси живота на децата”.

Седмицата посветена на детската безопасност на пътя, ще се проведе от 04 до 10 май. На национално ниво инициативата е под патронажа на министъра на вътрешните работи и председателя на Държавната агенция за закрила на детето, а на местно ниво под патронажа на областния управител.

Инициативите през тази седмица са плод на съвместните усилия на органите на МВР, на общините от област Перник, Регионалния инспекторат по образование и няколко неправителствени организации. Утвърдени са визитна картичка на тематичната седмица и национална програма за провеждането й. Лицето на визитката е фотография на единадесет годишната Елица Ганева от град София, класирана на 1-во място в Националния конкурс „Победи опасността!” – 2014 г.

През 2013 г. пострадалите деца са 8. Две от тях са били блъснати при пресичане на пешеходна пътека, четири са изскочили внезапно, като едно от тях на червен светофар, а 14-годишен е катастрофирал с мотопед.През 2014 г. блъснатите на зебра деца са били 5, от общо 10 пострадали през годината.

„За щастие, от началото на тази година няма нито едно пострадало дете. Това е заслуга на всички нас“, съобщи шефът на „Пътна полиция“  Слави Лазов.  

"Грижата за сигурността на децата на пътя е наша и ние възрастните носим ангажимента и пълната отговорност за техния живот и здраве. През тази седмица по специален начин слагаме фокус на внимание върху безопасността, но това всъщност е и смисъл на целия ни живот – да създадем и отгледаме децата си" каза Ирена Соколова.

По време на кампанията са предвидени редица мероприятия, свързани с безопасността на децата.  На 6 май - Гергьовден, КАТ ще извършва мащабни проверки за спазването на правилата за движение от родителите. На 8 май пък ще бъде отслужена панихида за деца, загинали при пътно транспортни произшествия. Веднага след което ще бъде направена демонстрация как се оказва първа помощ на пострадал, а патрулиращите полицейски автомобили ще се движат с включени сирени.

Програма на област Перник за провеждане на третата глобална седмица за пътна безопасност.

jpeg

grub

IMG 20150504 103558