Намирате се в: Начало Новини Представителите на област Перник в Копривщица ще бъдат избрани в Регионалния събор за народно творчество Перник 2015г.
Представителите на област Перник в Копривщица ще бъдат избрани в Регионалния събор за народно творчество Перник 2015г.

 

Представителите на област Перник в Копривщица ще бъдат избрани в Регионалния събор за народно творчество Перник 2015г.

На 20 и 21 юни  2015 г.  на откритата естрада в централния  градски парк в Перник ще се проведе Регионалния събор за народно творчество Перник 2015 - това стана ясно на проведената от Областна администрация пресконференция.  Събитието е етап от ХІ-я  Национален събор на българското народно творчество „Копривщица 2015” и се организира от Областна администрация Перник, Община Перник и РЕКИЦ „Читалища”.

В Регионалния събор ще се представят фолклорни певчески и танцови групи и формации, народни оркестри, групи за обреден и словесен фолклор, както  и индивидуални изпълнители-певци, инструменталисти и разказвачи - класирани над 1000 участници от проведените през 2014 година общински събори на народното творчество в общините Перник, Радомир, Брезник, Земен и Ковачевци.

По  утвърден регламент за участие, компетентно жури с председател д-р Евгения Грънчарова – етнохоролог от Института по етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН, ще извърши класиране на представителите от област Перник. Те ще представят местната фолклорна традиция на Националния събор, който ще се проведе на 7, 8 и 9 август 2015 г. в местността “Войводенец” край град Копривщица.

„В регионалния преглед преди пет години от участвали над 2000 изпълнители са излъчени 800, които да представят нашия регион в Копривщица. Изпълнителите от областта тогава са завоювали двайсет златни плакета за представянето си на Х-тия събор на народното творчество Копривщица 2010” – каза областният управител. Тазгодишният регионален преглед посвещаваме на баба Лида – нашето човешко съкровище и емблема на фолклорната традиция на Граово. Тя ни напусна малко преди да осъществи мечтата си за поредно участие в Копривщица, но ни остави забележителния си дух и способността си да съхранява и предава непреходната българска традиция, сподели Ирена Соколова.

В регионалния събор ПЕРНИК 2015 ще се включи  най-малката участничка - разказвачката на детски броилки Божидара Николова- на 3 години от НЧ „Пробуда-1922 г., село Драгичево.

Специално участие тази година има певицата от Фолклорната певческа шесторка Миронка Тодорова Анева на 86 г. от НЧ „Пробуда-1935 г.” село Кладница, която е пяла на първия събор в Копривщица през 1965 г.

Националният събор на българското народно творчество „Копривщица” се провежда от 1965 г. и тази година ще се чества неговият 50-годишен юбилей.

През 2013 г. Министерство на културата кандидатства съборът да влезе в регистъра на ЮНЕСКО за най- добри практики за опазване на нематериалното културно наследство.

 

афиш