Намирате се в: Начало Новини Стартира Регионалният събор на народното творчество Перник 2015
Стартира Регионалният събор на народното творчество Перник 2015

Днес беше открит Регионалният събор на народното творчество Перник 2015. На естрадата в градския парк, в продължение на два дни, ще се качат близо 1000 певци, танцьори, музиканти  и разказвачи от региона. Те ще се надпяват и надиграват, а специално жури ще определи кои от тях ще представят пернишка област в ХІ- тия Национален фолклорен събор Копривщица 2015.

Събитието  откри  областният управител Ирена Соколова, под  чиито патронаж се провежда фолклорната надпревара. Партньори в организацията са РЕКИЦ и община Перник.

„Тази година посвещаваме Регионалния събор на народното творчество в Перник на този великолепен носител на народните традиции- баба Лидия Добревска. Спомняме си нейната рецепта за дълголетие - да правим добро, да се усмихваме повече, да гледаме от хубавата страна на живота и да помним българските диалекти. Тя беше неподправен талант в това отношение. Обръщам се към  всички участниците с благодарност за труда и усилията им в опазването и продължаването на местната фолклорна традиция. Пожелавам успех  и нека най-добрите представят достойно нашата област в Копривщица”- пожела Ирена Соколова.

Участниците  бяха приветствани и от заместник- областният управител Илинка Никифорова, а кметът Иван Иванов  ги подкрепи да превърнат представянето си в истински празник за Перник.

За първи път на фолклорното събитие в Перник ще бъдат представени обичаи, които никога не са били показвани пред широка публика - интересни баяния, които са на изчезване и които се предават от баба на внуче. Също така за първи път в събора ще се представят и танцови школи, и клубове за народни танци, певчески формации към пенсионерските клубове. Акцент в програмата ще е демонстрацията на облекло от 30-те и 40-те години на миналия век, като символ на тогавашната модерна градска култура.

Пълна програма на Регионалния събор на народното творчество Перник 2015:

Програма за регионален събор на 20.06.2015

Програма за регионален събор на 21.06.2015

IMG 20150620 100835

IMG 20150620 103817