Намирате се в: Начало Новини Областният управител удостои с паметен знак кмета на с. Дрен по случай XV-тия фестивал "Слънце иде"
Областният управител удостои с паметен знак кмета на с. Дрен по случай XV-тия фестивал "Слънце иде"

XV-тия детски национален фолклорен фестивал „Слънце иде” бе официално открит в радомирското село Дрен.

Фестивалът е създаден през 2001 година с проект на Национален фонд „Култура“. През годините се развива и разраства и вече е с международно участие. тазгодишното издание е 15-то поред, като участие в него са заявили 1 000 изпълнители на традиционен фолклор.В продължение на два дни, на сцената в Дрен ще се представят 51 колектива и 119 индивидуални участници от цялата страна.

Заместник областният управител Валентин Димитров бе сред официалните гости на празника. Той поздрави организаторите на фестивала и пожела на всички участници да покажат най-доброто, на което са способни, да радват публиката с изпълненията си.

По случай провеждането на XV-тия поред фестивал, Димитров връчи от името на Областния управител Ирена Соколова, паметен знак на кмета на село Дрен, за заслугите му в организирането и провеждането на фестивала.

След оценката на компетентното жури, ще бъдат излъчени победителите, както и ще се отличи една група или индивидуален изпълнител, който ще получи специалната награда на областния управител на област Перник.

Фестивалът се провежда под патронажа на кмета на община Радомир Пламен Алексиев, а наградният фонд на „Слънце иде“ е осигурен от Министерство на културата.

На събитието присъстваха още народният представител Валери Жаблянов, председателят на ОбС-Радомир Красимир Борисов, заместник-кметът по „Образование и култура“ Румяна Гьорева, заместник-кметовете на община Радомир Любка Димитрова и Димитър Димитров.

IMG 20150626 093018

IMG 20150626 093255

IMG 20150626 093114

IMG 20150626 093740