Намирате се в: Начало Новини Ирена Соколова и заместник-министърът на енергетиката посетиха пострадалите къщи в кв. Рудничар
Ирена Соколова и заместник-министърът на енергетиката посетиха пострадалите къщи в кв. Рудничар

Три къщи на улица „Пета“ в квартал Рудничар са със сериозни щети заради незаконни мини, прокопани под основите им.  Галериите са активирали свлачище, което застрашава сградите. Затова две семейства са евакуирани и настанени в общински жилища.

„Днешният нещастен случай е илюстрация на проблем, трупан през годините и затова всички държавни органи трябва да се обединят за ефективното му разрешаване”. Това каза областният управител Ирена Соколова след съвместна среща със заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков, в която участваха същокметът Иван Иванов и директорът на ОД на МВР Перник Валентин Бучински. Срещата бе организирана по повод обявеното бедствено положение в района на свлачището.

По думите на заместник-министър Станков в най-близко бъдеще ще бъдат инициирани промени в Закона за подземните богатства, Наказателния кодекс и други свързани с тях нормативни актове. Законодателните промени ще позволят ефективно задържане на нарушителите, а не само съставянето на актове на хора, които нямат имущество.

От около месец и половина, по инициатива на областния управител, се извършват съвместни проверки за незаконен добив на въглища с участието на представители на Министерството на енергетиката, Министерството на околната среда и водите, ОД на МВР – Перник, общински инспекторат и служители на РДПБЗН. При установяване на нарушения, незаконно придобитите суровини се изземват и се дават на социално слаби граждани от общината, а нарушителите се санкционират по Наредба № 1 на общинската администрация.