Намирате се в: Начало Новини Областният управител специален гост на откриването на VIII Регионален събор "Витошки напеви"
Областният управител специален гост на откриването на VIII Регионален събор "Витошки напеви"

Осмият поред регионален събор „Витошки напеви“ бе официално открит в село Кладница.

Областният управител на Перник Ирена Соколова бе официален гост на събитието.

„Радвам се, че за поредна година тук на тази сцена, пазителите на българското творчество ще предадат своя плам и ентусиазъм на многобройните зрители“ каза Соколова.

На откриването присъстваха още кметът на Перник Иван Иванов, заместник-кметът по „Образование и култура“ Румяна Гьореваи началникът на отдел „ОКМДДР" в община Перник Юлиана Ефремова.

Фестивалът се организира от община Перник, кметството в Кладница и читалище „Пробуда 1937 г“.

Главната цел на събора е да поддържа танцовото, музикалното, певческото и словесното изкуство на  традиционния фолклор от селата около Витоша и по поречието на реките Струма и Места.

В досегашните  седем издания са участвали над 3500 самодейци от около 38 читалища и културни институции, сред които и чужденци.

Тази година в надпреварата за отличията ще се включат около 900 участници. Те ще бъдат оценявани от жури, а на най-добрите ще бъдат връчени награди. Всички пък ще получат грамоти за участие.  Специална награда ще бъде осигурена от Областния управител.baf1887a1af3dd079b997f6bae06afa8cf6cb9840395f751774ff9a6e5ae9ec2