Намирате се в: Начало Новини В Областна администрация Перник се проведе среща за законния и незаконен въгледобив
В Областна администрация Перник се проведе среща за законния и незаконен въгледобив

Областна администрация Перник организира среща между държавата и неправителствения сектор по темата законен и незаконен добив на въглища.

По инициатива на областния управител Ирена Соколова на срещата освен членове на МГИ „Съседите на Рекоул” и фирма „Рекоул” АД, присъстваха и представители на община Перник – зам.-кмет  Евелина Манчева, ЧЕЗ – Петър Нецов, ОДМВР Перник – Валентин Бучински, ОУПБЗН - Перник, Мини Перник в ликвидация – Живка Габрова, териториални звена и граждани имащи отношение по темата.

„Целта на срещата е да бъдат споделени намеренията на всички страни, като бъдат предложени конкретни мерки и действия. Трябва да намерим пресечна точка между интересите на всички страни и да вземем най-доброто решение, както за подобряване  състоянието на околната среда, така и за ограничаване на незаконния въгледобив” каза Соколова.

Присъстващите граждани изказаха своето несъгласие, за безнаказаността на лицата  извършващи незаконен добив на въглища, с което застрашават живота и здравето на гражданите на града.

Областният управител представи инициативата и участието си в работна група от министерствата на икономиката, енергетиката, правосъдието, вътрешните работи и прокуратурата, която изготвя законодателни промени за криминализиране на незаконния добив на подземни богатства.

От ЧЕЗ поставиха въпрос за предстоящо възстановяване на далекопровод, който е бил разрушен преди години. За целта е изготвен проект за изместването на трасето, по което ще бъдат изградени нови стълбове. Към момента работа по изпълнение на проекта не е започнала. От „Рекоул”АД обясниха, че причина за това е проблем с поставянето на стълбовете в частни имоти, през които минава новия маршрут.

Екперти от Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски” и Живка Габрова споделиха модели и предстоящи инициативи за рекултивирането на обработваните терени. От МВР и ДАНС поеха ангажимент за активни действия.

Предвижда се следваща работна среща през септември, както и регулярното им провеждане.

Ирена Соколова изиска изготвяне на предписания и писмени становища от всички структури, които да бъдат разгледани на следващата дискусия.

IMG 20150731 1046442

IMG 20150731 104710

IMG 20150731 104714

IMG 20150731 110425