Намирате се в: Начало Новини 39 златни плакета за област Перник от „Копривщица” 2015
39 златни плакета за област Перник от „Копривщица” 2015

Единадесетото издание на събора в Копривщица, който се проведе от 07 до 09 август ще се запомни с блестящо представяне на самодейците от област Перник. Представителите на областта ни са отличени с 39 златни плакета, 20 записа в БНР и грамоти за всичките 594 участници.

Юбилейното издание на събора беше посветено на 50 годишнината от първия събор, както и на 70 годишнината на ЮНЕСКО. Почетен патрон е генералният директор на ЮНЕСКО – г- жа Ирина Бокова.

По време на срещата си с Бокова и министъра на туризма Николина Ангелкова, областният управител на Перник Ирена Соколова изрази надежда за вписване на народния обичай „Сурова” в световната листата на нематериалното културно наследство.

Невиждан интерес от страна на гости, публика и туристи от цял свят предизвика обичаят „Сурвакарска сватба”, показан от сурвакарите от НЧ „Иво Войвода – 1928 г.”, село Долна Секирна по време на официалното откриване.

На тазгодишното издание на събора област Перник е представена с най-много танцови формации-17 на брой, и още 15 групи за народни обичаи и словесен фолклор, 11 певчески, 37 индивидуални изпълнители и 1 народен оркестър.

Най – възрастните участници от областта са разказвачката Райна Велинова на 81 години от туристическо дружество „Кракра Пернишки”, град Перник и

певеца Милчо Костов на 81 години от НЧ „Христо Ботев – 1928 г.”, село

Копаница, община Радомир. А най – малките ни участници /от 3 до 7 г. / са от детска

фолклорна група за традиционни игри при НЧ „Пробуда – 1922 г.”, село Драгичево,

Община Перник, с ръководител Людмила Филипова.

Ето къде отиват плакетите:

  1. Община Перник - 21 златни плакета, 16 записа за БНР.
  2. Община Радомир – 13 златни плакета, 2 записа за БНР
  3. Община Земен – 2 златни плакета, 1 запис в БНР
  4. Община Брезник - 2 златни плакета
  5. Община Ковачевци – 1 златен плакет, 1 запис в БНР