Намирате се в: Начало Новини Областният управител свика информационна среща за предотвратяване на разпространението на бруцелоза
Областният управител свика информационна среща за предотвратяване на разпространението на бруцелоза

В Областна администрация Перник се проведе информационна работна среща във връзка с възникнали огнища на болестта бруцелоза по дребните преживни животни в област Кюстендил. Причина за наличието на болестта е незаконната търговия на животни от Република Гърция. Засегнати са община Рила и община Кочериново.

Поради близостта на област Перник със засегнатите общини, областният управител Ирена Соколова свика срещата с цел взимането на конкретни мерки за предотвратяване на разпространението на болестта в пернишка област.

На срещата присъстваха кметове и представители на общините от областта, служители на областното и рейонните управления на МВР, ОД „Автомобилна администрация”, директорът на ОДБХ Перник д-р Елза Драгомирова, началник отдела „Защита на животните” /ЗЖ/ при ОДБХ д-р Любомир Цветков и ветеринари от всички общини.

Основен фактор водещ до разпространението на заразните заболявания по животните в страната е нерегламентираното им транспортиране.

За да бъдат ограничени случаите на превозване на животни в нарушение със закона за ветеринарномедицинската дейност, на срещата бе обсъдено приложението на превантивни мерки на засилен контрол по магистралите и пътищата.

Областният управител и директорът на ОДБХ Перник настояха за провеждане на разяснителна кампания сред населението в граничните села, по отношение на заболяването бруцелоза по овцете и козите. На земеделските стопани ще бъде предоставена информация за профилактични мерки за недопускане на инфекцията във фермите, както и предпазване на хората.

 

Във връзка с усложнената епизоотична ситуация от ОДБХ предоставят конкретни превантивни мерки срещу заболяването бруцелоза по дребните преживни животни на територията на област Перник:

- Нерегламентирано движение на животни от и към област Кюстендил. При откриване на нередности да се сигнализира на официалния лекар на съответната община или началник отдел „ЗЖ” при ОДБХ Перник. Животни с нередовни или липсващи документи да бъдат задържани в карантинно депо и изследвани.

- Организиране на съвместни проверки на ОДП и Автомобилна администрация.

- Инвентаризация на едри и дребни преживни животни в граничните селища с област Кюстендил. Кметовете и кметските наместници ще следят за новозакупени животни в тези населени места и своевременно да уведомяват ветеринарния лекар на общината.

Най-честата симптоматика при заболелите животни е повишена температура, аборти, подути стави и др. Заразата става с директен контакт между здрави и болни животни, замърсени фуражи, оборудване, водопои и превозни средства.

За допълнителни въпроси или при съмнение за наличие на симптоми на болестта, може да се обърнете към лекарите в отдел „ЗЖ” при ОДБХ” на следните телефони:

Началник отдел: д-р Людмил Цветков – 0882469381

Община Перник: д-р Красимир Цанков – 0882469379

Община Земен и Ковачевци: д-р Ива Павлова – 0882469740

Община Радомир: д-р Даниел Колев – 0882469741

Община Брезник: д-р Асен Петров – 0882469738

Община Трън: д-р Стойне Стойнев - 0882469742

IMG 20150817 100207

IMG 20150817 100337