Намирате се в: Начало Новини Започва изпълнение на укрепителни работи в района на кв. „Рудничар”
Започва изпълнение на укрепителни работи в района на кв. „Рудничар”

„От понеделник 07.09 започва изпълнението на укрепителни дейности в два опитни участъка, в квартал „Рудничар”. Целта е да бъдат конкретизирани техническите параметри за изпълнение, като същевременно ще бъдат запълнени най-опасните участъци и ще бъде ограничен интензитета на сляганията”, съобщи областният управител Ирена Соколова.

Дейността по корекцията и възстановяването ще се извършва от специалистите на „Мини-Перник“ в ликвидация, в рамките на финансирания проект - „Изготвяне на проект за отстраняване на вредните последици, причинени от въгледобивната дейност на „Мини-Перник“ в рамките на град Перник“.

В периода до 04.09.2015 са завършени изследванията за оконтуряване на празните пространства и обхвата и структурата на нарушените зони в квартал „Рудничар”.

Въз основа на резултатите от обследването са изготвени проектни решения за стабилизиране на терените. Те включват нагнетяване на специални циментови смеси за запълване на празните пространства и инжектиране на циментов разтвор в разуплътнените зони за подобряване свойствата им.

„След запълването на празните пространства ще се пристъпи към инжектиране на обрушените пространства, за да се стабилизира изцяло земната основа в тези зони. Въз основа на резултатите от опитните участъци ще се изготви и остойности окончателния проект за укрепване на терените в квартала. За цялостното и пълно укрепване на свлачищния терен в квартал „Рудничар“, Министерство на икономиката отпуска допълнително още 154 хил. лева“ заяви още областният управител.

IMG 20150701 153857