Намирате се в: Начало Новини КОНКУРС ЗА ЕСЕ НА ТЕМА "СКРИТОТО МИНАЛО НА БЪЛГАРИЯ - 1944-1989г."
КОНКУРС ЗА ЕСЕ НА ТЕМА "СКРИТОТО МИНАЛО НА БЪЛГАРИЯ - 1944-1989г."

Областният управител Ирена Соколова и евродепутатът Андрей Ковачев, с подкрепата на Фондация “Конрад Аденауер” обявяват конкурсза есе на тема "Скритото минало на България - 1944-1989г."

Конкурсът е продължение на инициативата, представяща изложбата "България 1944-1989. Забранената истина.", с автори Фанна Коларова и Стоян Райчевски.

Конкурсът цели да привлече вниманието на младежите от областта към периода от нашата история, който е познат с индустриалните си успехи и непознат с платената за тях човешката цена. Вече имаме възможност да изградим цялостна картина за периода, който предизвиква възторзи и омраза, носталгия и отхвърляне. С убеждението, че обществото ни е с налични знания и достъп до източници, от които да прочетем и знаем истината за тези години от историята ни, каним младите да изразят позиция, мисли, знания и мнение в есеистична форма.

Насърчаваме участниците да ползват като източници на информация изложбата, експонирана в зала "Атриум" в областна администрация Перник, ресурсите на Държавен архив - Перник, Регионална библиотека "Светослав Минков" и електронната страница на фондация "Конрад Аденауер", учителите, родителите и семействата си, които пазят спомените за периода.

Наградата за авторите на първите три класирани есета е посещение на Европейския парламент в Брюксел, по покана на евродепутата Андрей Ковачев.
Фондация "Конрад Аденауер" осигурява поощрителни парични награди.

 

Регламент :

В конкурса могат да участват младежи на възраст между 16 и 29 години.

Стандарт за текстовете:

 - обем до 3 страници

 - в WORD, формат (DOC или DOCX файлове),

 - с големина на шрифта 12 пункта

 - междуредие 1,5

Текстът да бъде съпроводен от следната информация:

 - трите имена на автора,

 - учебно заведение,

 - ползвани източници,

 - адрес и телефон за контакт

 

Есетата се изпращат до 17.00 ч. на 25 октомври 2015 г. на адрес: konkurs@pk.government.bg
Резултатите от конкурса ще бъдат публикувани на сайта на Областна администрация Перник.

Награждаването ще се състои на специална церемония.

konkurs za ese