Намирате се в: Начало Новини Състоя се извънредна работна среща за обявеното частично бедствено положение
Състоя се извънредна работна среща за обявеното частично бедствено положение

Областният управител посети на място активизиралото се свлачище в квартал Рудничар. След вечерния оглед при активизирането на свлачището д-р Александър Александров направи повторна проверка. Тя бе осъществена съвместно експертна група от Министерството на енергетиката.

Екипът установи нанесените щети и състоянието на почвените слоеве.

По повод обявеното бедствено положение в района на свлачището, след направената инспекция бе проведена извънредна работна среща между д-р Александров, експертите от Министерстовото на енергетиката, кметът на община Перник, представител на Минно геоложкия университет и директора на „Мини Перник” в ликвидация.

По време на срещата бяха обсъдени варианти за решаване на проблема с незаконния въгледобив, съобразно законовите рамки. Към момента при установяване на нарушения, незаконно придобитите суровини се изземват и се дават на социално слаби граждани от общината, а нарушителите се санкционират по Наредба № 1 на общинската администрация.

„Незаконните галерии, не се укрепват и са прокопавани години наред във времето назад. Досега не са взети адекватни мерки, за да се спре незаконният добив. На първо място трябва да подсигурим сигурността на живущите в този квартал” каза областният управител.

Oбсъдено бе експертното становище на представителя от Минно-геоложкия институт доц. Д-р. Инж. Стефчо Стойнев,според който трябва да се запълнят обрушените пространства, за да се стабилизира изцяло земната основа в проблемните зони.

Друга важна тема по време на дискусията бе осигуряването на финансиране за укрепителни дейности на засегнатите участъците, тъй като за пълното му разрешаване ще са необходими много средства.

Областна администрация и община Перник ще подадат необходимия набор от документи към Министерството на енергетиката, Министерството на икономиката и Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерския съвет за осигуряването на средства за укрепителните дейности.

image d3727cc12e3fcfba21a25867b61a2a6c17dd9c5efa09cc848449d7f434a0cd2f V

image 0f33f4f8753ce2ab07ca4c7b2f280ab12f483495b4eefdb42b1299d4b8eaa36a V