Намирате се в: Начало Новини Връчиха наградите от конкурса "Скритото минало на България" на откриването на пътуващата изложба
Връчиха наградите от конкурса "Скритото минало на България" на откриването на пътуващата изложба

Пътуващата документална изложба „България 1944-1989. Забранена истина” бе открита в Радомир.

Събитието е продължение на инициативата на народния представител Ирена Соколова и е организирано съвместно с областният управител д-р Александър Александров.

„За мен беше голямо изкушение и удоволствие да поканя за изложбата приятелите от Фондация “Конрад Аденауер”, при които една от основните теми на дейност, е достоверно информиране и осветляване на миналото ни – такова каквото е било. Когато човек знае истината, той може да избере какъв път на живот да има.Когато не я знаем в нас се появява усещане за празнина и неизвестност, които обикновено се компенсират с всевъзможни митове и легенди. Чрез показването на тази изложба и съпътсващия я документален филм, ние искаме да покажем истината за миналото на България и нейния народ по време на комунистиеския период 1944-1989” каза Соколова при откриването на експозицията.

Официални гости на събитието бяха авторите на изложбата Стоян Райчевски и Фанна Коларова, ръководителят на фондация „Конрад Аденауер” за България д-р Марко Арндт.

Г-н Стоян Райчевски изрази своята благодарност, че изложбата и филмът са представени именно в Радомир. „Радомирският край е свързан с едни от най-тежките моменти в историята. Радомирско е лобното място на голяма част от софийската интелигенция.“ каза той.

След приветствените слова на гостите Ирена Соколова връчи наградите на победителите от конкурса за есе “Скритото минало на България”, който беше обявен при представянето на изложбата в Перник.

Наградата за авторите на първите три класирани творби е посещение на Европейския парламент, по покана на евродепутата Андрей Ковачев. Лили Стойнева, Християн Арсов и Габриел Тавракиев ще присъстват на откриването на изложбата в Брюксел. Фондация “Конрад Аденауер” осигури поощрителни парични награди за още трима отличили се с есетата си ученици – Елизабет Костова, Габриела Димитрова и Петя Кирилова.

Целта на конкурса бе да привлече вниманието на младежите от областта към периода от нашата история, който е познат с индустриалните си успехи и непознат с платената за тях човешката цена.

IMG 20151130 142151

IMG 6818

IMG 20151130 183102

IMG 20151130 183231