Намирате се в: Начало Новини Втора изложба посветена на „СУРВА” бе открита в Областна администрация Перник
Втора изложба посветена на „СУРВА” бе открита в Областна администрация Перник

Втора изложба посветена на „СУРВА” бе открита в Областна администрация Перник.

Организираната съвместно Държавен архив – Перник, експозиция представя историята на маскарадните игри от самото им създаване до днешни дни, чрез документи и фотографии.

„Тази година 2016 г. е по-специална за СУРВА, защото се навършват 50 години от първото издание на фестивала, както и вписване на обичая Сурва в листата на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" - Перник e най-aвторитетната изява на традиционни народни игри и обичаи с маски в България и на Балканите” каза областният управител.

На събитието присъстваха заместник-кметът по култура и образование на община Брезник г-жа Доревска, представители на местни структури директори на училища и ученици.

Върху специално изпработените платна са поместени данни за първото издание на фестивала, както и за хореографа Йордан Николов, дал идеята за създаването му през далечната 1965 г.

Желаещите граждани могат да се запознаят с интересните факти за фестивала и визията на емблематичния знак от минали години, като посетят разположената в зала „Атриум” изложба до 10 февруари.

IMG 20160127 160207

IMG 20160127 160627

 

IMG 20160127 160227