Намирате се в: Начало Новини Областният управител поздрави перничани за Националния празник на Република България - 3 март
Областният управител поздрави перничани за Националния празник на Република България - 3 март

С празнично шествие от пл. „Св. Иван Рилски” до ОК „Дворец на културата” бе дадено началото на честването на Националния празник на Република България – 3 март. След шествието ритуално бе издигнат националния флаг.

„В историята на България има една дата – 3 март. Тя е синоним на святата дума Свобода.Тази дума векове наред е раждала герои, мъченици и будители, които със слово и меч са творили историята и със златни букви са изписвали категоричната воля на поробените – Свобода или смърт. И Свободата е идвала със смелостта на велики личности, с апостолското дело на Дякона, с бунтовните стихове на Ботев, с кръвта на априлци, с безстрашието на опълченци. Скъпи перничани, искам да ви благодаря, че уважихте днешната дата и дойдохте тук, за да си припомним заедно, че Трети март събира в едно, както вековното ни страдание, така и силата на българския дух и героизъм.

Дългият ни път като нация е белязан със събития, които ни дават безпорни поводи да се гордеем, че сме българи” каза областният управител д-р Александър Александров във своето слово към перничани.

За да почетат празника и почетат паметта на великите българи, присъстваха народните представите Ирена Соколова, Лъчезар Никифоров и Валентин Павлов, кметът на община Перник Вяра Церовска, председателят на Общинския съвет Иво Савов, зам.кметове, общински съветници и десетки граждани.

Честването на празника продължи с фолклорни изпълнения на фолклорен ансамбъл „Граовска младост” към Двореца на културата в града.