Намирате се в: Начало Новини Областният управител участва в откриването на Третата национална конференция за образованието
Областният управител участва в откриването на Третата национална конференция за образованието

За трети път град Перник е домакин на Национална конференция за образованието. Събитието се организира от основно училище „Св.Иван Рилски" – гр. Перник, Съюз на българските учители и издателство „РААБЕ" и се провежда със съдействието на Министерство на образованието. Тази година конференцията бе на тема “Образованието в света на технологиите”.

По време на откриването областният управител д-р Александър Александров отбеляза, че през последните години полезността на технологиите в процеса на обучение безспорно е доказана. С правилен подбор на вида и модела за обучение, чрез използване им, децата ни ще получат качествено и алтернативно образование.

„Светът се променя прекалено бързо. Науката е в нашият телефон, телевизор, в автобуса, в училище, в парка …тя е навсякъде около нас. Разбира се те се нуждаят от насоки как да ползват подходящи за тяхната възраст инструменти, които ще им помогнат да ползват иновациите безопасно и отговорно. Тази не лека задача ще бъде възложена на техните учители.

Сигурен съм в успеха на тази конференция и ползата представените лекции, защото настъпва време, в което сме длъжни да научим децата си да боравят и да работят осъзнато с дигиталните инструменти, ако искаме да намерят своето място в дигиталната сфера, а тя е бъдещето. Само така те ще бъдат конкурентноспособни и подготвени за бъдещето на съвременното общество” допълни д-р Александров.

В приветствието си кметът на община Перник Вяра Церовска също подчерта ,че задачата на всички присъстващи е изключително важна, защото новите технологии завладяват ума и времето на децата и училището ще трябва да догонва. Затова образователният процес трябва да се организират така, че технологиите да са в полза на всички и да се показва правилния път на младите.

Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева призна, че нормативната уредба ,държавните стандарти и учебните програми са вече остарели и трябва да се работи в посока как иновативната политика да намери място в образователната система. Защото след пет години търсените професии на европейския и българския пазар ще са други.

Заместник-министърът на образованието и науката Деян Стаматов разкри, че темата на срещата е актуална, тъй като тази година, едни от тайните неща в зрелостните изпити ще е свързано именно с комуникационните технологии .

В рамките на два дни лектори с доказан опит и практика в областта на информационните технологии в училище ще презентират иновациите в образователния процес. Ще представят и стратегия за ефективно внедряване на ИКТ в образованието и науката, какво е кибертормоз и какво трябва да знаем за него и др.