Намирате се в: Начало Новини ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПОЛИТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СТАНА НА ЕДНА ГОДИНА
ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПОЛИТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СТАНА НА ЕДНА ГОДИНА

Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков поздрави участниците в спортните състезания, които се проведоха в Перник по повод първата годишнина от създаването на ЕПУ и пожела най-добрите да спечелят. На пл. Кракра, министърът даде старт на стрийтбола. Той посети университета, където бе удостоен с почетния знак на висшето учебно заведение, връчен лично от президента Тошко Кръстев. 

Министър Нейков приветства спортната инициатива, проведена днес в града ни и пожела на ръководството на университета спорта и образованието да продължават да вървят ръка за ръка.

По-късно областният управител инж. Иво Петров и ректорът на ЕПУ проф. Христо Христов връчиха купи и грамоти на класираните в различните спортни дисциплини участници.

В 18.30 часа от черквата „Св. Иван Рилски” тръгна празничното шествие на студенти, преподаватели и чуждестранните гости. То бе предвождано от мажоретния състав на 6-то СОУ „Св. Кирил и Методий и продължи до Двореца на културата. Официалната церемония започна с посрещане на знамето на университета. Прозвучаха националният и европейският химни.

Слово произнесе президентът Тошко Кръстев и ректорът проф. Христо Христов, чиято романтична мечта за възможно най-модерен ВУЗ вече е реалност и то в Перник. Приветствия поднесоха и гости от страната и чужбина, сред тях - проф. Карл Енсфелнер - зам.ректор на Университета по приложни науки в Кремс, Австрия, президентът на Американския университет в Косово Крис Хол, проф. Хавиер Урчуегия – представител на Политехнически университет Валенсия, Испания. Официални гости на празника на висшето учебно заведение бяха и областния управител Иво Петров, народните представители Ирена Соколова, Владислав Димитров и Петър Петров. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева изпрати поздравителен адрес.

Всички, на които бе предоставена думата за приветствие, пожелаха на университета на добър час, изразиха убеденост в бъдещето на академичните постижения на преподавателите и студентите, и подчертаха удовлетворението си, че са част от празника.

Най-важната част от празника за първата годишнина беше церемонията за обявяване на първите двама носители на почетното звание Доктор хонорис кауза на ЕПУ. Удостоени бяха проф. д-р Стефан Попов, ръководител на специалност „Архитектура” в ЕПУ и на д-р Ал Сауиди, гражданин на Дубай, интелектуалец, общественик и академичен ръководител. Те благодариха за признанието и споделиха някои от своите постижения и бъдещите си планове за активно сътрудничество с Университета.

Прозвуча за първи път и химна на Европейския политехнически университет. Вечерта продължи с концерт на участието на “Тримата тенори“и фолклорен ансамбъл „Българе“.

EPU

EPU

EPU

EPU