Намирате се в: Начало Новини МИНИСТЪР – ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ БОЙКО БОРИСОВ ОТКРИ ДНЕС РЕМОНТИРАНИЯ ПЪТ МЕЖДУ ПЕРНИК И БРЕЗНИК
МИНИСТЪР – ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ БОЙКО БОРИСОВ ОТКРИ ДНЕС РЕМОНТИРАНИЯ ПЪТ МЕЖДУ ПЕРНИК И БРЕЗНИК

По думите на министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев за последните 10 год. в България са рехабилитирани между 300 и 700 км.  на година, докато това правителството работи по 74 пътни отсечки, които са 3 100 км. от Националната пътна мрежа. „ България е красива, когато се движим по такива пътища. Този регион се отваря към света, защото вече е мобилен.

Министър – председателят Бойко Борисов заяви: „Политически толерантен съм, но ще трябва да кажа, че нашето правителство ускорява в пъти усвояването на евро средства. От 2005 год. е спрян този път. Сега е рехабилитиран за 8 месеца. Това е разликата между нас и предишните управляващи - няма да позволим да се краде. Когато изграждаме нови пътища, връщаме живота на цял регион”.

Рехабилитацията на Лот 14 включва  два пътни участъка – от път ІІ-63 Перник – Брезник в област Перник и от път IIІ-6204 Овчарци – Сапарева баня в област Кюстендил. Изпълнител на Лот 14 е Сдружение "Пътища - Запад 2010". Стойността на проекта е 5 270 512 лв. Съфинансирането от ЕФРР е 4 479 935 лева.

Обновяването на двата пътни участъка става възможна благодарение на финансовата подкрепа от Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013г., съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР).

Пътят Перник-Брезник е част от международен път II-63 Перник-границата със Сърбия, който освен че улеснява превоза на международни товари, поема движещия се поток туристи към България. За първи път от 35 години се прави цялостна рехабилитация на 12.1 километровия участък, водещ до една от най-оживените общини в региона - Брезник. В резултат на строително - монтажните работи са почистени и възстановени съществуващите отводнителни съоръжения. Изградени са нови водостоци, нов облицован отводнителен окоп. Монтирана е нова стоманена предпазна ограда.

Пътят, който свързва Овчарци с предпочитания за балнеолечение курорт – Сапарева баня е другата важна отсечка с дължина от  5 километра. Трасето се отличава и с интензивно движение на български и чужди туристи към планинското курортно селище Паничище. Рехабилитацията на пътната отсечка ще улесни достъпа на българските и чуждестранните туристи до курорта Паничище.

PAT

МИНИСТЪР – ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ БОЙКО БОРИСОВ ОТКРИ ДНЕС РЕМОНТИРАНИЯ ПЪТ МЕЖДУ ПЕРНИК И БРЕЗНИК

МИНИСТЪР – ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ БОЙКО БОРИСОВ ОТКРИ ДНЕС РЕМОНТИРАНИЯ ПЪТ МЕЖДУ ПЕРНИК И БРЕЗНИК