Намирате се в: Начало Новини МИНИСТЪР ДОНЧЕВ ПОСЕТИ ПЕРНИК ПО ПОКАНА НА ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ
МИНИСТЪР ДОНЧЕВ ПОСЕТИ ПЕРНИК ПО ПОКАНА НА ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ

Министърът представи обобщена информация за оперативните програми и за усвоените по тях европейски средства. Той заяви, че близо 140 проекта на български общини са с наложени финансови корекции, заради пропуски в обществените поръчки. За да не се стигне до фалит на общини, които трябва да възстановят пари в размер на общинските им бюджети, се предвижда създаването на Компенсаторен фонд, чрез който ще се покриват от 30 до 50% от наложените финансови корекции.

Министър Дончев определи 2010-а като силна година за България, тъй като е постигнат петкратен ръст на усвоените пари от еврофондовете. Според него България имала късен и драматичен старт на този процес. Докато други държави си подготвяли системите и са договаряли плащанията, страната ни е трябвало да се занимава с корупционни афери.

„Още се налага да чистим петната по имиджа ни. Мисля че до голяма степен сме успели".

Министър Дончев поясни, че най-мащабна е ОП “Транспорт”, осигуряваща средства за транспорт и железници. Развитието на сектор железници е оптимално и там са договорени вече 78%. Най-големият проект, който в момента се реализира касае жп-линията София-Бургас. Министърът обеща, че скоро до Бургас ще се стига с влак за около три часа и половина.

Той сподели с участниците в срещата, че се планира създаване на информационни центрове в 28 области на страната, в които всеки ще има възможността да получи актуална информация за съществуващите възможности и форми запроектно финансиране от фондовете на различните европейски програми.

Donchev

Donchev