Намирате се в: Начало Новини МК СТАРТИРА ПРОЦЕДУРАТА ЗА ПОПЪЛВАНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА СИСТЕМА „ЖИВИ ЧОВЕШКИ СЪКРОВИЩА - 2012"
МК СТАРТИРА ПРОЦЕДУРАТА ЗА ПОПЪЛВАНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА СИСТЕМА „ЖИВИ ЧОВЕШКИ СЪКРОВИЩА - 2012"

Работата на тези регионални комисии ще приключи до 31 май 2012 г. Избраните от тях 28 елемента ще бъдат представени на официалните страници на съответните областни администрации.

През м. юни 2012 г. Национална експертна комисия, назначена от министъра на културата, ще обсъди и оцени 28-те регионални кандидатури и ще предложи до пет кандидатури пред Националния съвет за нематериално културно наследство. Тези пет кандидатури ще бъдат предложени на министъра на културата за утвърждаване и церемонията по тяхното обявяване и награждаване е предвидена за 24 юни 2012 г. в Министерството на културата.

За повече информация и въпроси към експертите от БАН по подготовката на кандидатурите пишете на адрес:       Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. . За допълнителна информация: дирекция „Културна политика”, отдел „Регионални дейности”, тел.:02/ 94 00 827. Всички необходими документи за участие и организиране на процедурата можете да изтеглите и от сайта на Министерството на културата.

Попълването на Националната система „Живи човешки съкровища – България” се извършва на две години и нейният предишен етап се състоя през 2010 г. в рамките на Националния събор на народното творчество „Копривщица – 2010”.

През 2010 година кандидатурата на разказвачката Лидия Добревска от Брезник бе утвърдена за вписване в Националната представителна листа на елементите на нематериалното културно наследство за 2010 година. Тя бе представена и селектирана на областно ниво с проекта „Чуйте и ще знаете” на НЧ „Миньор-2005г.”, град Перник.