Намирате се в: Начало Новини С «НАРОДНИЯ ПРАЗНИК СУРОВА В ПЕРНИШКО» КАНДИДАТСТВАМЕ ЗА ПРОГРАМАТА «ЖИВИ ЧОВЕШКИ СЪКРОВИЩА»
С «НАРОДНИЯ ПРАЗНИК СУРОВА В ПЕРНИШКО» КАНДИДАТСТВАМЕ ЗА ПРОГРАМАТА «ЖИВИ ЧОВЕШКИ СЪКРОВИЩА»

Право на номинации в програмата имат народните читалища, като най-стари културни институции, представени и днес в почти всяко селище на България, както и местните музеи.

На регионалния етап в Областна администрация - Перник постъпиха три кандидатури:

1. “Старите песни на село Кладница, Пернишко”, от сферата на нематериалното културно наследство – традиционно пеене и свирене.

2. ”Песните на Калищенските баби”, от сферата на нематериалното културно наследство – традиционно пеене и свирене.

3. “Народният празник Сурова в Пернишко”, от сферата на нематериалното културно наследство – традиционни обреди и празници.

Със заповед на областния управител бе сформирана Регионална експертна комисия в състав: гл. ас. д-р Радка Братанова, Венцислава Крумова и Цветана Манова, която разгледа и оцени постъпилите предложения.

Област Перник ще кандидатства за включване в Националната програма “Живи човешки съкровища – България 2012” с “Народният празник Сурова в Пернишко”.

Кандидатурата е подадена от Регионален исторически музей - Перник и представлява групов носител на сурвакарски групи от 31 селища в Пернишко: Бела вода, Ярджиловци, Драгичево, Кралев дол, Люлин, Батановци, Черна гора, Мещица, Големо БУчино, Богданов дол, Витановци, Расник, Ковачевци, Сирищник, Косача, Чепино, Лобош, Елов дол, Дивля, Извор, Стефаново, Друган, Бегуновци, Кошарево, Велковци, Долна Секирна, Гигинци, Ноевци, Слаковци, Радомир, Копаница.

През м. юни 2012 г. Национална експертна комисия, назначена от министъра на културата, ще обсъди и оцени 28-те регионални кандидатури и ще предложи до пет кандидатури пред Националния съвет за нематериално културно наследство. Тези пет кандидатури ще бъдат предложени на министъра на културата за утвърждаване и церемонията по тяхното обявяване и награждаване е предвидена за 24 юни 2012 г. в Министерството на културата.

Попълването на Националната система „Живи човешки съкровища – България” се извършва на две години и нейният предишен етап се състоя през 2010 г. в рамките на Националния събор на народното творчество „Копривщица – 2010”.

През 2010 година кандидатурата на разказвачката Лидия Добревска от Брезник бе утвърдена за вписване в Националната представителна листа на елементите на нематериалното културно наследство за 2010 година. Тя бе представена и селектирана на областно ниво с проекта „Чуйте и ще знаете” на НЧ „Миньор-2005г.”, град Перник.